Sgmt

Sgmt

Tuesday, 18 November 2014

"Belittle"

Ok..today is the day for my anger to burst..

..acah je..hehe..

Currently aku selalu perasan yang ramai kaum dikalangan aku yang diserang sejenis penyakit iaitu "show-off" x tentu pasal..nak tau "show-off" mcmana? they do it like this....

"..x payah sibuk2 keje..duk umah niaga online pun leh jadi Jutawan taw.."
"..Wat pe nak bangga tunjuk bisnes kad, padahal kuli je.."
"..Buat bisnes online mcm kitaorg ni best, flexible masa, mana merasa mcm ni kalau dok jadi kuli je kat opis.."
"..Perempuan wat pe sibuk2 keje, baik jadi surirumah mcm akak ni ha, berkhidmat untuk suami dan anak2.."

Enough.

Haa..mcm tu la..aku selalu gile dengar or terbaca ayat2 mcm ni..kat mana2 la..facebook la..wassap la..sometimes mulut org sendiri..at first memang i dont give a damn..lantak la..ada mulut kan..mcm2 bole cakap..

BUT...when this kind of statement come from people close to u..including ur family and the frequency of u receiving this kind of statement is DAMN frequent...u will start thinking...holy crap ar korang ni..apa masalah korang ni sbnrnya????

Yeah..inilah namanya..memperlekehkan orang secara x terus or "indirect"...serius aku x paham..y must u belittle others? selalunya benda2 mcm ni budak kecik je yang wat taw...korang kutuk2 org bekerja..mcm la korang dulu x penah keje kan..so wats ur problem actually?

Pada aku la..hidup ni Allah dah arrange yang sebaik mungkin..si Polan ni keje mcm ni..si Polanah ni xyah keje, jaga anak..haa si Polanina ni keje teruk ckit sebab family dia susah...bla bla bla..cant u see this?...to be frank aku rasa nyampah gile ngan org yang perlekeh keje org lain ni..kalau dah iri hati tu...jgn la jadi budak2..please be mature!

Can u just imagine if dalam dunia ni sumeeeee org x keje..sumeee nak wat business online...sape yg nak jadi customer?...internet connection tu ha..kalau xde kuli yg keje..korang ingat ada internet ke?...kalau sume pempuan jadi suri rumah...sape nak jadi nurse? sapa nak jadi Doctor? sanggupkah korang dikelilingi lelaki time nak bersalin? penah pikir x?...

A world should be balance...some people are arranged by Allah to just stay at home..while others have to work hard...but we all have the same amount of responsibility and perhaps we need each other...y must u mock other people for what Allah has decided? Besar gile korang kan..

For those yang suke perlekeh orang tu udah2 la...jgn la jadi budak2...aku x pernah pandang rendah surirumah or org wat bisnes online...u have ur own life..live it positively...jgn mock other people please...even korang jadi jutawan pun, can u just keep it to yourself? Showing off will only attract the tax authority to come and tax you u know..haha by dat time menjawab la LOL..kalau x kena tax pun, dat mean x jutawan mana la korang ni kui kui..ok cut it off!

Be matured, respect others.

TQ!



No comments:

Post a Comment