Sgmt

Sgmt

Thursday, 30 October 2014

Tips Berjimat AKA Tips Kedekut

1) Dont Spend on Water
Ok..bagi si kedekut tegar..better bawak air mineral g mana2 lol..haha..maybe some people would say dat..alaaa air mineral singgit pun x kn x leh beli..BUT..hehe even singgit pun kalau dah lelama asik beli je..x ke jadi beribu???LOLOL...haha yeah i think bawak air sendiri is better..despite jimat, bole jadi lagi sihat kot...kurang ckit minum air manis hehe

2) Jgn beli brand
Handbag Gucci RM 500 vs Handbag GucciNG RM 25..hehe mana better? hehe baik beli yang x ori je..jimat gegileeee...haha toksah la jadi hamba brand..n perabih duit kat benda2 tarafiah ni...hehe..apa? yg x ori cepat jahanam? then beli lagi huhu..even beli sampai 2, 3 kali pun aku x rasa akan reach 500 beb..based on pengalaman aku pakai barang2 cokia ni..so far tahan jek..pakai la cermat2..insya allah tahan...

3) Jgn beli benda yang baru release
I-Phone 6 kuar arini..3 thn lagi baru aku beli LOLOLOL..version tu dah xde? beli je handphone lain..janji leh guna LOL

4) Beli keta/Motor yang paling basic
Hahaha..ingat lagi masa mula2 beli keta dulu..aku cakap kat abang salesman tu.."saya nak keta yg paling basic n paling murah taw bang..x mo la spesel2 edition ni..kalau ada enjin 1.1 lagi bagus..jimat minyak..janji leh jalan hoho (^_^)" dat abg shot me a weird look (^_^")
haha dia siap offer..x nak ke  amik spesel kaler dik? tambah 400 je...of course le aku jawab X MO..hoho sebab even 400..dia still akan increase aku punye monthly taw...hehe istighfar panjang abg tu kah kah

5) Jgn bukak aircond dlm keta LOL
Member aku pnh ckp..if nak jimat minyak jgn bukak air-cond..ade gak aku try sekali...ok gak rasanya..better off air cond time jln x jammed..x terasa sangat panasnye..if time jammed gile..bole gak ar try..dapat kita imagine mcmana panas kat padang mahsyar t (*_*")

6) Cuci keta sendiri
Daripada bayar carwash mahal2 but keta cuci still x bersih..better basuh sendiri..lagi puas ati..even penat..dapat gak kita kuar peluh..sihat beb..hehe tapi jgn main air bebanyak..kang melambung pulak bil air umah mak kui kui

7) Recycle
Especially tudung n baju la..recycle je yang lama2 tu...janji tutup aurat..n xyah beli tudung memahal..membazir taw..if guna creativity ckit..bole jimat..aku ada banyak tudung awning yg awning dia dah x brapa nak center..apa aku buat..buang awning tu..n jadikan tudung tu tudung syria..hahaha..for the next 10 years x yah beli tudung kikikiki..

8) Be a smart AKA stingy buyer LOL
Diz one memang perlukan professional judgement cehhh...haaa contohnya...orang pempuan memang suke beli brooch or butang byk2 kan...sayangnya butang ni kalau batu tercabut..dah cacat n x lawa..endingnya..buang..membazir beb...so better beli brooch yg xde batu..beli satu or dua je..since dia xde batu..komfem nothing leh cacatkan dia n dia akan bthn selama 10 tahun insya allah hehe

9) Jgn beli Majalah (For non taxpayers LOL)
Diz one x apply kat aku sebab aku bayar tax =( ...for those yg suke beli majalah hiburan yg xberfaedah tu..emm better dah x payah da beli..membazir doh..online je..baca benda yg berilmiah ckit ye cthnya blog Angel Pakai Gucci..hehe promote nampak =P

10) If you can still continue ur life without it..don't buy it..LOL
Diz one memang philosophy aku..if ada mcm2 sale yg btul2 menggugat iman dan dompet aku..cepat2 aku pikir..if x beli pun..aku still bole idup kan..so toksah beli - sambil melangkah dgn penuh yakin ceh! hahahaha..yg ni memang tahap dewa punya kedekut la..kih kih..kena betapa kat gunung ledang dulu baru leh sampai kedekut tahap ni LOL


See u in da next post! (^_^)