Sgmt

Sgmt

Tuesday, 25 November 2014

The Malaysian Reality

Photo credit : sembang-kopitiam.blogspot

Tuesday, 18 November 2014

"Belittle"

Ok..today is the day for my anger to burst..

..acah je..hehe..

Currently aku selalu perasan yang ramai kaum dikalangan aku yang diserang sejenis penyakit iaitu "show-off" x tentu pasal..nak tau "show-off" mcmana? they do it like this....

"..x payah sibuk2 keje..duk umah niaga online pun leh jadi Jutawan taw.."
"..Wat pe nak bangga tunjuk bisnes kad, padahal kuli je.."
"..Buat bisnes online mcm kitaorg ni best, flexible masa, mana merasa mcm ni kalau dok jadi kuli je kat opis.."
"..Perempuan wat pe sibuk2 keje, baik jadi surirumah mcm akak ni ha, berkhidmat untuk suami dan anak2.."

Enough.

Haa..mcm tu la..aku selalu gile dengar or terbaca ayat2 mcm ni..kat mana2 la..facebook la..wassap la..sometimes mulut org sendiri..at first memang i dont give a damn..lantak la..ada mulut kan..mcm2 bole cakap..

BUT...when this kind of statement come from people close to u..including ur family and the frequency of u receiving this kind of statement is DAMN frequent...u will start thinking...holy crap ar korang ni..apa masalah korang ni sbnrnya????

Yeah..inilah namanya..memperlekehkan orang secara x terus or "indirect"...serius aku x paham..y must u belittle others? selalunya benda2 mcm ni budak kecik je yang wat taw...korang kutuk2 org bekerja..mcm la korang dulu x penah keje kan..so wats ur problem actually?

Pada aku la..hidup ni Allah dah arrange yang sebaik mungkin..si Polan ni keje mcm ni..si Polanah ni xyah keje, jaga anak..haa si Polanina ni keje teruk ckit sebab family dia susah...bla bla bla..cant u see this?...to be frank aku rasa nyampah gile ngan org yang perlekeh keje org lain ni..kalau dah iri hati tu...jgn la jadi budak2..please be mature!

Can u just imagine if dalam dunia ni sumeeeee org x keje..sumeee nak wat business online...sape yg nak jadi customer?...internet connection tu ha..kalau xde kuli yg keje..korang ingat ada internet ke?...kalau sume pempuan jadi suri rumah...sape nak jadi nurse? sapa nak jadi Doctor? sanggupkah korang dikelilingi lelaki time nak bersalin? penah pikir x?...

A world should be balance...some people are arranged by Allah to just stay at home..while others have to work hard...but we all have the same amount of responsibility and perhaps we need each other...y must u mock other people for what Allah has decided? Besar gile korang kan..

For those yang suke perlekeh orang tu udah2 la...jgn la jadi budak2...aku x pernah pandang rendah surirumah or org wat bisnes online...u have ur own life..live it positively...jgn mock other people please...even korang jadi jutawan pun, can u just keep it to yourself? Showing off will only attract the tax authority to come and tax you u know..haha by dat time menjawab la LOL..kalau x kena tax pun, dat mean x jutawan mana la korang ni kui kui..ok cut it off!

Be matured, respect others.

TQ!



Thursday, 30 October 2014

Tips Berjimat AKA Tips Kedekut

1) Dont Spend on Water
Ok..bagi si kedekut tegar..better bawak air mineral g mana2 lol..haha..maybe some people would say dat..alaaa air mineral singgit pun x kn x leh beli..BUT..hehe even singgit pun kalau dah lelama asik beli je..x ke jadi beribu???LOLOL...haha yeah i think bawak air sendiri is better..despite jimat, bole jadi lagi sihat kot...kurang ckit minum air manis hehe

2) Jgn beli brand
Handbag Gucci RM 500 vs Handbag GucciNG RM 25..hehe mana better? hehe baik beli yang x ori je..jimat gegileeee...haha toksah la jadi hamba brand..n perabih duit kat benda2 tarafiah ni...hehe..apa? yg x ori cepat jahanam? then beli lagi huhu..even beli sampai 2, 3 kali pun aku x rasa akan reach 500 beb..based on pengalaman aku pakai barang2 cokia ni..so far tahan jek..pakai la cermat2..insya allah tahan...

3) Jgn beli benda yang baru release
I-Phone 6 kuar arini..3 thn lagi baru aku beli LOLOLOL..version tu dah xde? beli je handphone lain..janji leh guna LOL

4) Beli keta/Motor yang paling basic
Hahaha..ingat lagi masa mula2 beli keta dulu..aku cakap kat abang salesman tu.."saya nak keta yg paling basic n paling murah taw bang..x mo la spesel2 edition ni..kalau ada enjin 1.1 lagi bagus..jimat minyak..janji leh jalan hoho (^_^)" dat abg shot me a weird look (^_^")
haha dia siap offer..x nak ke  amik spesel kaler dik? tambah 400 je...of course le aku jawab X MO..hoho sebab even 400..dia still akan increase aku punye monthly taw...hehe istighfar panjang abg tu kah kah

5) Jgn bukak aircond dlm keta LOL
Member aku pnh ckp..if nak jimat minyak jgn bukak air-cond..ade gak aku try sekali...ok gak rasanya..better off air cond time jln x jammed..x terasa sangat panasnye..if time jammed gile..bole gak ar try..dapat kita imagine mcmana panas kat padang mahsyar t (*_*")

6) Cuci keta sendiri
Daripada bayar carwash mahal2 but keta cuci still x bersih..better basuh sendiri..lagi puas ati..even penat..dapat gak kita kuar peluh..sihat beb..hehe tapi jgn main air bebanyak..kang melambung pulak bil air umah mak kui kui

7) Recycle
Especially tudung n baju la..recycle je yang lama2 tu...janji tutup aurat..n xyah beli tudung memahal..membazir taw..if guna creativity ckit..bole jimat..aku ada banyak tudung awning yg awning dia dah x brapa nak center..apa aku buat..buang awning tu..n jadikan tudung tu tudung syria..hahaha..for the next 10 years x yah beli tudung kikikiki..

8) Be a smart AKA stingy buyer LOL
Diz one memang perlukan professional judgement cehhh...haaa contohnya...orang pempuan memang suke beli brooch or butang byk2 kan...sayangnya butang ni kalau batu tercabut..dah cacat n x lawa..endingnya..buang..membazir beb...so better beli brooch yg xde batu..beli satu or dua je..since dia xde batu..komfem nothing leh cacatkan dia n dia akan bthn selama 10 tahun insya allah hehe

9) Jgn beli Majalah (For non taxpayers LOL)
Diz one x apply kat aku sebab aku bayar tax =( ...for those yg suke beli majalah hiburan yg xberfaedah tu..emm better dah x payah da beli..membazir doh..online je..baca benda yg berilmiah ckit ye cthnya blog Angel Pakai Gucci..hehe promote nampak =P

10) If you can still continue ur life without it..don't buy it..LOL
Diz one memang philosophy aku..if ada mcm2 sale yg btul2 menggugat iman dan dompet aku..cepat2 aku pikir..if x beli pun..aku still bole idup kan..so toksah beli - sambil melangkah dgn penuh yakin ceh! hahahaha..yg ni memang tahap dewa punya kedekut la..kih kih..kena betapa kat gunung ledang dulu baru leh sampai kedekut tahap ni LOL


See u in da next post! (^_^)




Friday, 22 August 2014

Tribute to MH17

Assalam..today just wanted to share this article as a tribute to the victims of MH17....

A father’s enduring love

  
PETALING JAYA: When he came home from work, MH17’s first officer, 29-year-old Ahmad Hakimi Hanapi, would always rush to play with his then eight-month-old son Abderrahman.
He would carry him, play with him, change him and spend as much time as he could with his son.
His wife, Asmaa Aljuned, said Ahmad Hakimi, also known as Kimi to friends and family, was the most loving father figure she had ever met.
In fact, the last words Ahmad Hakimi said to his wife before taking off on Flight MH17 was how much he missed his now nine-month-old baby.

Doting dad lost: Ahmad Hakimi carrying eight-month-old Abderrahman while his wife Asmaa looks on. Ahmad Hakimi was very attached to Abderrahman and enjoyed taking care of him.
“(Hakimi) was very attached to Abderrahman and enjoyed taking care of him. Whenever Kimi came home, he would not want me to do anything for the baby.
“He told me that when he was home, it was his job to take care of Abderrahman. The first thing Kimi would do in the morning was to pick up Abderrahman and take him for a walk and spend time with him,” she said of the doting father.
“He would make up for the time he was away. When Kimi was at home, he would always hold on to Abderrahman. He wouldn’t put Abderrahman in a high chair or a stroller but carried him all the time,” she said.
The third child of four siblings, Ahmad Hakimi was also a very filial son, and ensured that his parents were well taken care of.
“He was very much a family person. He did not go anywhere without asking his mother and sisters what they would like him to get for them.
“Family time was his idea of fun. He would bring the family travelling whenever he could,” said Asmaa, adding that Hakimi had taken two weeks’ leave from work in August to go on vacation with his family.
Apart from his family, Ahmad Hakimi also placed very high priority on religion, said Asmaa.
“He wasn’t an ustaz, but was always particular about religion. He didn’t say bad things about anyone; he didn’t smoke.
“This Ramadan, he never missed his Tarawih prayers at the mosque,” she said, adding that Ahmad Hakimi was a fan of popular Zimbabwean preacher Mufti Ismail Menk who ­visited Malaysia recently.
“He always reminded me that we do not have to be an ulama or ustazah, but in whatever we do, we should dedicate ourselves to God.”
Asmaa said the last piece of advice she received from her husband was to be patient, that “Allah was always with those who are sabar (patient)”.
She has kept his last message as a reminder and encouragement for her to keep going despite the obstacles she faces.
Another issue that Ahmad Hakimi was also very concerned about and sympathised with was the plight of the people in Gaza.
“One night he saw a drawing depicting the orphans of Gaza. When he showed me the image, he hugged me and cried. He had never done that before.
“He said ‘muka macam Abderrahman’ (his face is like Abderrahman). I think he was afraid, imagining what would happen if Abderrahman grew up as an orphan,” Asmaa said.
Anyone in her position might want revenge for what has befallen her husband, Asmaa said she had not put much thought about punishment for the perpetrators of the attack that brought down MH17.
“I don’t really want to think of him (Ahmad Hakimi) as being murdered or the incident as a crime. I accept his death as fated and something that was meant to be.
“Allah has taken him and this is a test that I have to go through. If anything, I would want the perpetrators to know how much they have taken away. As for retribution, I will let justice take its course. It is something that I do not want to dwell on because it does not change anything,” she said.
Actually aku memang x kenal pun dengan any of the victims including arwah Ahmad Hakimi ni..but from this article i know dat he is a good husband..and orang yang baik dan soleh memang Allah amik cepat...x tau nape tapi sayu gile baca artikel ni (T_T) kesian baby comel ni dah jadi orphan....(T_T)..if only i have a power to find the fucking bastard yang shot down plane ni, i will kill you without mercy!!!!...for all the next of kin of MH17 victim..stay strong..Allah sentiasa ada..
#Dari Mu kami datang, pada Mu kami kembali
#Remembering MH17


Wednesday, 13 August 2014

Perempuan Oh Perempuan

Hi...arini aku sangat2 bengang pada kaum aku sendiri..LOL..yup..im super duper dissappointed with the attitude of some women in diz world..especially..to a Muslim woman..yang ayu bertudung bershawl bagai...tapi perangai Nauzubillah Hu min Zalik! haishh...yup..aku sendiri kadang2 sedih..nape la ada perempuan perangai macam ni...aku sedar aku xde la baik sangat..ada je wat salah..tapi seingat aku la..aku x pernah lagi aniaya orang..sebab my Mak and beloved Abah pernah pesan..

"....jangan buat orang..besok kita akan kena balik..komfem..Allah xkan biarkan sesuatu perbuatan jahat tu terbiar mcm tu je..kalau x kat dunia..kat akhirat dia akan balas..time dah terkena tu..sorry la da tlmbt..barulah kita sedar langit tu tinggi ke rendah (Ni ayat feveret Mak)...."

Sebab pesan ni lah aku memang carefull kalau wat pape..even kadang2 terlepas pandang gak..yeah..im a human n i make mistake...n i will try my best not to repeat it again...ok dah dah..panjang sungguh berfalsafah LOL..

Berbalik pada aku punye main topic..aku kadang2 x paham dengan sikap certain gegurls yang duduk menyewa yang x tau priority dengan duit diaorg..ye la..ada duit..spend gile2 kat make up, tudung, kasut bagai..sewa rumah ngan bil elektrik x nak bayar..NTAH HAPE HAPE DOH...ko ingat make up, baju n shawl tu bole wat tmpt bteduh ke?? without elektrik..bole ke kau melawa dengan baju n tudung yg ronyok bagai...serious aku x paham...otak korang ni memang ada kat lutut ke ibu jari kaki ek???

Yes..aku sedang menghadapi masalah ngan budak2 peremuan yang lari x bayar sewa n bil elektrik..serious stress nak kena cover utk diaorg...kalau ckit xpe..ni banyak kot..haish..dah call n sms banyak kali..tp aku tau diaorg xkan angkat..time tu la aku terpikir..nape la diaorg ni kejam sgt aniaya aku n budak2 umah yang lain..so..tpaksa aku berjimat..utk bayar bil2 ni..Ya Allah...Ujian sangat2..T_T..

Apapun aku sedar..sabar tu sebenarnya indah..Mr. Fiancee ada cakap..sabar la..ni ujian..kitaorg ni kira teraniaya la...mana tau t Allah murahkan rezeki..n for those yang lari tu...Allah ada power utk sekat rezeki diaorg sebab aniaya orang lain...n yup..masin mulut dia..x lama pas tu aku promoted..Alhamdulillah..Syukur sesangat Ya Allah...even aku tau aku xkan dapat balik recover duit bil diaorg yg aku bayarkan tu..tp syukur gak rezeki bertambah..Thanks Allah..

Haaa..lagi satu perangai perempuan dat i really sick of it is mainkan lelaki..pasang BF sampai 2..ntah pape..serious memalukan kaum muslimah..lagi2 ko tu bertudung..bajet hot la tu..ramai lelaki suke dia..tapi bila aku tgk x la lawa mana LOL...pada aku kalau nak tunjuk hot..dats not da way..better ko jadi successfull woman..travel around da world..drive a Maserati ke..tu baru betul2 HOT..

N yg kesiannya..lelaki yg dia mainkan..is a good guy..yg btul2 kenal sebab nak wat bini..yang dah bawak jumpa mak bapak dah..adeh..poor guy..how i wish i could tell u da truth...aku x tau la apa jadi endingnya sebab da x duduk ngan dat girl lagi...hope endingnya x menyebabkan kematian mana2 pihak LOL..da reason why i wrote this bukan sebab nak insult sesape..just aku x paham kenapa some girls suka serabutkan idup sendiri...daripada duit abes spend kat top up..masa abes sms je..baik layan cite k-pop..lagi best n dijamin x hurt hati sesape pun LOLOLOL..

When it comes to talk abt lady driver lagi la hahaha..serious aku pun lady driver..n aku mengaku aku ni x cekap lagi drive..ye la baru 4 bulan bawak keta..mula2 dulu selalu gak kena hon..haha aku ingat lagi masa first day drive balik keje..aku pergi drive slow kat fast lane..memang berbakul-bakul hon la aku dapat..haha ada abang bengang tu siap bukak tingkap tunjuk tgn lagi kat aku LOLOLOL..sib baik dia x kuarkan kaki LOLOLOL...haha since dat aku memang jarang drive kat fast lane..slow lane is safer..plus kalau drive memang slow la..n kalau tgh jammed mcm kat subang tu..aku memang kasi laluan kat keta lain dulu sebab malas nak berebut lane..its better la..keta x calar..n at the end dapat masuk lane gak..since jalan dah jammed..berebut lane pun kita still stuck jugak kan?? rilex sudahh 

Tapi kadang2 aku bengang dengan certain perempuan yang blagak time drive..dah la drive pun x betul..ntah pape..ada ke patut dia pergi park kat selekoh yang tgh bz gile..bute agaknya tmpt park sblh dia bersepah gile....bila org hon..dia g hon balik..n membebel dalam keta..aku x sure apa dia ckp tapi aku komfem dia tgh maki org yg hon dia....sayang gile..cantik muka..tudung lilit bagai..perangai..eyucksss!!!!!!!! n insiden CDM25 pun adding to the facts yg lady driver memang facepalm..LOL..sia-sia je rukun negara ke-5 kita..KESOPANAN DAN KESUSILAAN...sigh..

Panjang kan entry kali ni..haha..aku bukan nak cakap aku ni baik sgt..aku pun LOL jugak..tapi aku sendiri x suke ngan perangai kaum sejenis aku yang kat atas ni..haishh..hope la aku x wat benda2 kat atas ni n x jumpa lagi ngan golongan lady yg mcm ni..tu all guys out there..hati2 la pilih bini ye..jgn tertipu disebalik keayuan gegurls..nampak je ayu..tapi dlm hati ada OGRE!


Tuesday, 12 August 2014

Monday, 7 July 2014

The good of being Open-Ended

Thank you Allah for this beautiful view..I heart it!
Salam Ramadhan buat Dunia! yeah arini da masuk hari ke-9 ramadhan ..pejam celik pejam celik dah nak masuk tgh ramadhan kan? kadang2 wondering kenapa laaa cepat sgt masa berlalu..jangan2 ni keje Nobita x? tukar2 masa suka ati dia guna alat Doraemon?? LOLOL 

Seminggu before ramadhan sampailah sekarang mcm2 benda jadi kat aku..yang manis..yang pahit...sume laaa...sampai muntah i LOLOL..hahaha..tapi ada satu benda yg wat aku betul2 learnt my lesson a lot..hmmm senang cakap benda ni tinggalkan fosil dalam ati aku sampai sekarang la huhuhu poyo!

Dat things refer to how aku handle opinion aku kena reject kaw kaw dari org yg kita sayang...Alrite..sometimes mesti kita expect yang if dat person sayang kita..opinion kita mesti dia accept kan??? kann?? ngaku je la haha..yes..memang kadang2 kita rasa mcm tu...but actually benda tu x blaku in all circumstances pun..minor2 things je..contoh..decide nak pegi mana, makan apa, beli baju kaler ape and etc.etc..lelaki selalunya malas nak pikir benda2 remeh macam ni..so diaorg suruh je girls yang decide..girls pun ape lagi..komfem suke punye sebab bole decide everything in da world LOLOL..

BUT..harus diingatkan bahawa benda ni akan jadi kat minor-minor things je taw...for major things..hope girls tidak apply the same things coz the result could be FATAL..i repeat..FATAL now and forever..hehe takot x? ok..benda2 major ni selalunya refer pada decision yang melibatkan family..life..career..and mostly akan highly impact family dia la..so kalau dalam bab2 ni lelaki mintak opinion..adalah dinasihatkan untuk kita as girls bagi opinion yang open-ended..i repeat..open-ended ya kawan2...jgn sesekali diz time kita bagi opinion yg ikut cakap kita..please avoid ye..sebab silap2 benda alah ni bole buat gadoh taw..plus..kita kena jugak tgk kedudukan kita kalau nak bagi opinion pun..even besok da kawen pun..kita x bole la nak jadi queen control dalam hal family dia....Ingat ye...x mau la jadi Hakim x berbayar yang nak decide everything utk org....taw taw taw..

Being an open-ended person is the safest way dalam relationship sebenarnya...x kira la love, friends or work..sebab kalau kita ni terlalu nak jadi Mr./Ms. Decision maker dalam hal orang lain...komfem ko akan jadi sgt annoying taw....so if benda ni melibatkan hal org lain..better if kita bagi opinion je..n jgn sesekali nak keje overtime decide kan utk org lain and stress pikir utk org lain..wat waste RAM otak je taw....lain la kalau kita is the owner of the matter..haaa time tu wat la suke ati ko ye...

Tu je la yang aku nak cakap entry kali ni..hehe remember..live your life in a less stress manner yer..avoid argument as much as possible...believe me..you will be happier..Insha Allah..

Thanks for reading!

Wassalam

Friday, 25 April 2014

Sewing Mode : Akatsuki Badges

Haaaa..another post about sewing mode..tapi yang lainnya kali ni sebab ia melibatkan 2 orang yang menjahit hehehe...diz post was actually dedicated to my long lost bf..huhu actually x la lost mane pun..hehe yup..her name is Zurhidayah bt Tukimi aka Aida Best or Dayah hehehe...

Aku ngan Dayah ni da kawan lama gile dah..satu tadika, satu sekolah, satu kelas..duk sebelah2..haha..kitaorg agak rapat gak la..n slalu gak aku lepak umah dia...tapi abes SPM kitaorg terpisah..T_T...aku masuk UiTM Segamat..Dayah pulak sambung STPM..then dia masuk UPSI kat Perak..aku lak sambung kat UiTM Shah Alam...haha sangat gak nyambung huhu..tp even kitaorg jauh..Alhamdulillah kitaorg x penah lost contact..mesti update apa jadi kat masing2..daripada sms, Friendster, FB, Blog, YM..sume laaa hehe..dats y orang cakap..a true friends is someone yg kita akan slalu ingat x kira kat mana pun kita..n i'm glad dat i had her as one of my true friends ^^.
Cheer for da cool girl! Aida Best =)
Haaa ok2..back to the topic hehe..actually last year aku ada jahit badges akatsuki..tapi sempat siap satu je..and then aku xde idea nak letak kat mana badges tu huhuhuhu...check out the picta...

Then 1 fine day aku dapat berita ada kawan sekola aku kawen..n since tarikh kawen diaorg x brapa nak strategik..aku pun x dapat la nak menghadirkan diri..huhu..so aku pun decide nak pos je la hadiah kat diaorg sebagai pengganti diri ini lololol..aku kirim hadiah tu kat Dayah..if pos terus umah pengantin lagi nampak cam pelik haha..so dalam kotak tu..aku masukkan sekali badges akatsuki ni utk Dayah..hehe kira macam upah la dia jadi org tengah hehe..n since Dayah ni pun Naruto Freak..sesuai sgt la upahnya huhu
X lama lepas tu aku dapat watsapp dari Dayah..haha tgk apa yang dia wat kat badges tu..awesome x?..
Akhirnya badges tu disemadikan kat jaket dia n jadilah jaket akatsuki...haha style! manufactured kat PJ completed production kat Kota Tinggi hehe..sangat kreatif..siap patah dua jarum Dayah sebab nak jahit badges tu lol...Thanks to Dayah for the good job hehe n Thanks for always be my best friend! 

Haa ckit sesi throwback hehe..ni gambar masa kitaorg jenjalan kat Berjaya Time Square..masa ni still study lagi..Dayah turun dari Tanjung Malim n aku plak dari Shah Alam...hehe gigih x? tp seronok dapat jumpa!

N yg aku paling x bole lupa huhu..ni first time aku g BTS..since buta arah..x tau naik monorail..aku g naik ktm sampai sesat kat Bandar Tasik Selatan..ntah pape hahahaha..x kesah la..Bandar Tasek Selatan pun BTS jugak ye x? hahaha
Thanks for reading!

Thursday, 17 April 2014

Outstation ^^"

Arini aku nak post pasal my outstation experience..huhu dengar mcm best kan? tapi reality nye pahit giler..ye la..outstation sebab keje..lainla kalau g untuk holiday..mesti best! hahahaha..so last 2 months aku kena gi 3 outstation..1 kat Sarawak..2 lagi kat Johor..i tell you..even domestic je..but its damn tiring..hahahaha..even dalam kepenatan n tpaksa jadi formal 24/7  =') (outstation ngan bos je semua) ada gak benda yang aku enjoy..which is the accommodation! huhuhu serious best..so..nak start ngan trip mana dulu ea..Haaa kita pilih yang jauh..ye..=)

~SARAWAK~
Aku kena bterima kasih jugak dekat trip ni sebab inilah kali ptama aku jejak kaki kat Sarawak! so da complete la sume negeri kat Malaysia ni aku travel huhuhuhuhu..So in Sarawak aku kena g 2 tempat..Kuching n Miri..yeah..the project is quite big..so tpaksa la seminggu meninggalkan semenanjung Malaysia yg tercinta ni LOL..haha kat Kuching aku stay kat Hotel 4 Points by Sheraton..haa hotel ni dekat je dgn Kuching airport..aku agak lucky sebab dapat bilik sendiri n x yah share ngan bos..haha kalau x abes la aku tido pun kena control lololol..N announcement ya..Bos aku pempuan taw..bukan laki! haha..so mcm ni la interior dalam bilik hotel ni...

Amacam? cantik x? huhuhu aku x sure brapa bintang hotel ni tapi sangat selesaaaa huhu bilik air dia pun tip top..besar gile tab dia..hehe...since aku duduk alone..mandi x tutup pintu pun xpe LOLOLOL...bestnya la kalau dapat bilik kat umah mcm ni..haha overall memang selesa..aircond dia bapak sejuk! memang freezing hehehe...view kat luar pun cantik tp sayang aku x amik gambo sebab da ngantuk sgt2 haha..aku spend satu malam je kat cni..esok nya da fly g Miri...tp yg x best nya masa duduk bilik ni..TV x leh bukak! plus sinki dia tersumbat pulak..ceh! nak panggil room service aku malas..soo duduk la sensorang melayan kesepian huhuhuhuhu
Next..aku fly ke Miri..kat cni aku stay kat Mega Hotel..hotel ni agak jauh gak dari airport...dalam teksi aku siap sempat tertido lagi lololol..haha..n bila check in je..aku tlopong gak ar untuk beberapa minit..luasssss gileee bilik i!!! haha check out gambar kat bawah ni...
Haha aku x sure lak yg secretary aku booked bilik ni..padahal aku solo jer hahahaha..serius mula2 rasa takot sebab bilik ni luas sesangat...tapi lama2 rasa best! bole tido kat mana2 katil hehehehe...bilik air dia pun tip top! seronok berendam lelama hehehehe...another thing yang best is dalam bilik ni dia siap provide sejadah =)..rasa sangat convenient duduk bilik ni..
Haaaa and one thing yg aku paling enjoy is the view! dari bilik hotel ni aku bole nampak sungai n pulau..haha sangat2 serenity...terubat stress keje each time tgk view ni..SubhanAllah..cantik sgt ciptaan Allah =)

Overall aku rasa happy la stay kat hotel ni..for those yang nak travel to Miri n Kuching..aku suggest korang stay kat hotel ni..selesa! Thank god ada gak benda yang best utk aku enjoy..sebab kalau korang nak tau..throughout the outstation ni aku memang 24/7 keje je! haha since bos aku sgt workaholic..memang no room la for jalan2 lololololol...

~JOHOR~
Haaa..ni pulak pasal aku punya outstation to Johor..actually this one attend meeting je..so memang stay sehari je la...haha rasa sangat awkward outstation kat negeri sendiri..rasa macam nak balik umah pun ade! hahahaha...for the first meeting aku stay kat Aman Sari Express JB..ni budget hotel je..located belakang Grand Blue Wave Hotel JB..mula2 aku memang bagi bad impression kat hotel ni sebab dia bagi aku check in kat bilik yg x kemas lagi..haishh..nasib baik mood aku ok..kalau x..da lama aku bagi Shira Tensei kat receptionist ni LOL..overall interior bilik dia simple la..check out gambar yang aku rembat dari website hotel ni hehe...
Yang aku x leh lupe masa stay kat hotel ni is..hehe..ubat gigi..huhu aku x bawak..plus room service hotel ni pulak x provide..hahaha so tpaksa la aku kuar awal esok nye sebab nak beli ubat gigi sebelum ada client aku yang pengsan masa aku bcakap sebab terbau aroma ikan keli masak lemak yang aku makan malam td LOLOLOLOL
Another thing yang x best is  access to public transport..due to dia punya location..susah nak dapat teksi..better g bawak keta..but aku x sure parking dia mcmana..so utk aku yg xde transport ni..tpaksa bjalan jauh utk dapat teksi..sempat sesat lagi..dah tu jumpa anjing lak! Nasib baik x kena kejarrrr hahahaha!
Overall aku rasa mcm org bujang sgt2 g travel sensorang...malam yang aku stay kat hotel ni..aku enjoy watching movie korea kat TV9..Confessions of the Murderer..best! balik johor terus mintak adik Syafiq download.
For second meeting, aku decide nak stay kat Aman Sari City Center JB..haa ni second branch dia..located depan City Square...kali ni ok ckit..bilik dia da kemas dulu huhu cuma yg embarrasing nye aku x reti bukak pintu dia sebab dia guna lock yang canggih sangat sampai kena panggil technician tolong LOL! awal2 lagi da memalukan huhuhuhu...tapi kat cni selesa la..even bilik dia kecik je..tapi rasa sangat urban la interior dia even simple..ditambah plak bilik dia sejuk...rasa mcm ada kat dlm cite korea plak huhuhuhu..check out bilik dia..heee...


Yang bestnya kat bilik ni..dia bagi access internet free depending on how long kita stay...Tp view dia pulak x cantik sebab tpaksa ngadap bangunan KOMTAR JB yg still under construction tu..so please expect brick, cement n indon worker je la yang korang nampak hehehehe...tapi kat cni nak dapat public transport senang..since dia depan CS kan..bas n teksi bersepah.........
Korang wondering x nape aku still stay kat Aman Sari Hotel ni even first experience aku mcm LOL? hehe actually..aku prefer hotel ni sebab dia murah..n senang nak wat online booking..dia charge 10% je as booking fee..yg balance payable at the hotel..in case kita x jadi check in last minute..x la banyak kita lose kan?..overall aku punya total cost of staying kat hotel ni x exceed RM150 pun..plus dapat bfast free! hehe ok la..berbaloi gak la..for those yg nak cari bajet hotel kat JB, aku suggest korang stay kat Aman Sari.


Thanks for reading my story!

Monday, 7 April 2014

Sewing Mode: Gundam Unicorn Badges

Halluuu..its been a long time since the last time i update this blog..seriously aku BUSYYYYYYYYYY sgt100X haha..since ramai senior aku da cabut..aku la terpaksa takeover keje diaorg @#$%^&* n adding to the disaster..keje yang aku kena wat tu semua require aku untuk travel..adehhhh..Sarawak la..Johor la..aduii...pnt2..in next entry aku share aku punya experience ya! haha

Today aku nak share pasal my addiction..sewing! This one patutnye jadi entry bulan 2 but since aku x efficient enough so jadi la entry bulan 4 LOL..Last February is the bday of my fiancee..soo as to appreciate him..aku pun prepare la hadiah..haha and nak kasi special ckit..aku decide nak bg t-shirt ngan Gundam Unicorn badges yang aku jahit sendiri! huhu special x??? hehehehe..

Pada mulanya aku sgt la excited nak siapkan..but tetiba je aku dapat one job yg kena siapkan da same week as dia punye bday !@#$%^&* hampeh!!! so memang tight gile timeline utk siapkan dua2 benda tu..adeh..aku ada seminggu je masa utk siapkan..n my available time to do all the sewing is after work..balik keje..since job ni da mengacau..tpaksa la aku sacrifice aku punye time tido..alahaiii.!@#$%^ haha memang penat...balik keje dah pukul 9..pastu sambung wat report..menjahit..baru la tido..seminggu gak la aku jadi Zombie sebab x cukup tido LOL

Apapun..puas ati sebab dapat siapkan..haha tadaaaaa..cantik x??? haha badge ni aku jahitkan kat T-shirt kaler itam..perghhh memang naik la kaler dia..huhu 


Overall aku memang puas ati la..even penat..puas bila tgk org yg kita sayang rasa happy..haha remember taw..Life salutes u when u makes others happy =) huhu Happy Bday my dear..may Allah bless u always..Amin
Muka penat balik keje =')

Tuesday, 28 January 2014

Happy Me!

Halloo..i found this traits on a website called www.sparkpeople.com...it is damn good and i feels like sharing it here in my blog..yup..i'm totally agree with all the things listed below..and the main point is highlighted ya huhu..hope that we can always remember all of these so that we can live a positive life and still be happy during this turbulent time. Peace!

Happy?..hurmm..Lets start thinking how to strategise our happines =)

  1. Believe they can be happy. About 40% of our happiness is based on intentional behavior.
  2. Change up their routine to consciously vary what they do. Though some people do thrive on routine, it can lead to monotony and boredom, whereas variety and novelty can lead to greater happiness.
  3. Don't blame genetics. Only 50% of our happiness is linked to our genes.
  4. Accept that change is imminent and one of the only certainties in life.
  5. Exercise! Cardiovascular activity is among the best releasers of dopamine, the "happy hormone." They have fun while they exercise, too.
  6. Spend time in "real life," and they keep their online "life" in perspective. They take time to cultivate relationships outside of social media.  
  7. Recognize that you can get "stuck" in positive habits, just as you can in negative ones. Whether you struggle with emotional eating, fat talk or a general sense of pessimism, you can change your habits and increase your happiness.
  8. Accept that building happier habits takes time. William James, the renowned Harvard University psychology professor, said that it takes 21 days to create a habit for life.
  9. Understand that joy—from adopting a kitten, reaching a goal weight or getting a raise—eventually dissipates, but it can be renewed again and again.
  10. Accept that bad things happen, but bad things won't affect their lives for as long as they think they will. Happy people know that no matter what happens in their lives, they will survive and thrive. 
  11. Know that good things will also happen—-and that even good things affect our lives less in the long run than we think they will.
  12. Know happiness isn't based on social status, a job or even health. These things account for only 10% in people's differences in happiness, experts say.
  13. Do things for themselves, not just for others. "Happiness does not consist in things themselves but in the relish we have of them; and a man has attained it when he enjoys what he loves and desires himself, and not what other people think lovely and desirable." —La Rochefoucauld
  14. Understand that when things go really, really wrong, people often thrive. They suffer, yes, but they react, take action, and move on.
  15. See misfortune not as something they deserve due to a past transgression, but as just another part of life. A crisis becomes an opportunity for growth or significant change.
  16. Know that focusing on extrinsic factors like money and success often leads to anxiety and depression, not happiness.
  17. Don't sit back and wait for happiness to happen. "The Constitution only guarantees the American people the right to pursue happiness. You have to catch it yourself." —Benjamin Franklin
  18. Are grateful. A University of Pennsylvania professor taught a single happiness-enhancing strategy to a group of severely depressed people: Log on to a website and write down three good things that happened to them that day, no matter how simple or trivial they seemed. Within 15 days, depression levels went from severe to mildly/moderately depressed, and 94% experienced relief.
  19. Say nice things about other people. They limit gossip, avoid name calling and understand that words can wound as deeply as a sword.
  20. Laugh—even at themselves—and they find humor in most situations, when appropriate.
  21. Don't worry about what other people think. They do their best to cultivate self-confidence.
  22. Know that happiness isn't commensurate with one's income. Studies have found that those earning tens of millions of dollars are only slightly happier than those who are in the working class.
  23. Understand that no other person will increase their happiness. Married people are only slightly happier than single people, according to one study.
  24. Believe in themselves, which can increase life satisfaction by about 40%.
  25. Watch less TV. Tuning in has been linked to an increased desire for material possessions, and every hour you watch leads to a lower level of contentment.
  26. Know what happiness is not. According to Buddhist philosophy, happiness is not dependent on an object or events, which eventually go away and replace a happy feeling with a sad one. It depends on a state of mind that feels those transitory emotions but also understands that change is life's only certainty.
  27. Can differentiate between pleasure and happiness. In his book "The Art of Happiness," His Holiness the Dalai Lama explains the difference between happiness and pleasure, which are easily confused: "True happiness relates more to the mind and heart. Happiness that depends on physical pleasure is unstable; one day it's there, the next day it may not be."
  28. Question their intentions when faced with a dilemma. They ask themselves, "Will this bring me pleasure, or will it bring me happiness?"
  29. Spend time with family and friends whenever possible.
  30. Understand karma not to be punishment for one wrong decision. If they choose to believe in it, they understand it to be the sum of your actions and not the universe seeking revenge.
  31. Are as optimistic as possible, while still being realistic.
  32. Cultivate a sense of purpose, whether through religion or spirituality, a hobby family, or a career that satisfies them.
  33. Live in the present, not dwelling too much on the past or worrying about the future.
  34. Appreciate what they have and don't worry about what is lacking.
  35. Don't compare themselves to others, and they accept that they are unique.
  36. Don't hold grudges, but instead choose to forgive.
  37. Are not jealous of what others have, and they feel joy for the success and prosperity of those they hold dear.
  38. Spend time in nature. A 2013 study published in the journal Psychological Science found that spending even a short amount of time in nature, such as visiting a city park, improved people's moods and mental well-being.
  39. Tell others how they feel and are not afraid to express their emotions.
  40. Appreciate life and retain a "beginner's mind," meaning they don't lose sight of the wonderment of life, and they aren't afraid to show excitement, be it a brilliant sunset or a random encounter with a loved one.
  41. Take part in something they believe in, whether it's a church activity, a social club or a group that shares their passion for a certain cause.
  42. Surround themselves with happy people. Joy begets joy. By sharing their bliss and surrounding themselves with other happy people, they create a virtuous cycle of happiness.
  43. Get creative with problem solving. They don't get defeated by life's problems, and they don't wait around for someone else to solve their problems.
  44. Invest in relationships, even when times are tough. They help their loved ones through rough patches, just as they support them when things are going well.
  45. Eat well, choosing healthful foods that nourish their body and fuel them through their daily lives. They indulge in moderation, and they try not to use food as a way to cope with emotions.
  46. Take responsibility for their successes and their mistakes.
  47. Don't sweat the small stuff. They pause and reflect before reacting to situations that might not matter in a day, a month, or even a year.  
  48. Take pride in their work, but they also strike a balance. Japan, for example, is the least happy of wealthy industrialized nations but its citizens work among the longest hours.
  49. Meditate. Meditation can help you increase your happiness level and for longer periods of time. (Some studies have shown it can help even more than taking anti-depressants for some people.)
  50. Apply a Goldilocks philosophy to life. “He who is not contented with what he has, would not be contented with what he would like to have.” —Socrates
  51. Never stop learning—about themselves and about topics that interest them.

Sources
Belic, Roko. Happy. Directed by Roko Belic. New York: Wadi Rum Productions, 2011.
Dalai Lama. The Art of Happiness. New York: Penguin Group US.
Lyubomirsky, Sonja. The Myths of Happiness: What Should Make You Happy, but Doesn't, What Shouldn't Make You Happy, but Does. New York: Penguin Group US.
Lyubomirsky, Sonja. The How of Happiness: A New Approach to Getting the Life You Want. New York: Penguin Books.
MedlinePlus, "Green Spaces Boost City Dwellers' Well-Being," www.nlm.nih.gov, accessed on July 15, 2013.
Niven, David. The 100 Simple Secrets of Happy People: What Scientists Have Learned and How You Can Use It.San Francisco: HarperOne.
One Day University Presents: Positive Psychology: The Science of Happiness (Harvard's Most Popular Course),The Learning Annex.
Psychology Today, "The Secrets of Happiness," www.psychologytoday.com, accessed on July 15, 2013.