Sgmt

Sgmt

Tuesday, 30 April 2013

Jom Khatam Quran (~^_^~)

Assalamualaikum (~^_^~)

Harini saye nak share info yg sangat2 beneficial..hehe asyik2 post pasal benda lagha je..hari ni nak beriman ckit =)..aku terjumpa satu info yang menarik pasal khatam quran..haaa bulan puasa pun dah nak dekat..meh kita ramai2 khatam quran =)

Aku jumpa table ni kat majalah Al-ustaz latest edition..so rasa rugi lak x share..aku retype balik table dia..Estimated Completion time of reading the Holy Al-Quran =)....


Bile tgk table ni baru la aku sedar...x susah sebenarnya nak khatam..asalkan bersungguh n konsisten..best gile la kalaw dapat khatam dalam sebulan kan =)...tp 2 la..cabarannya bila da keje...terlalu bz..sampai lama sgt tinggalkan ngaji...ish ish..sungguh x baik la aku ni...skrg pun dapat ngaji sehelai je satu ari...n nak penuh ngaji seminggu pun susah (~_~) ape la nak jadi kat aku ni...

Tapi..lepas baca artikel kat majalah al-ustaz ni..aku rasa lega lak..sebab ustaz tu kata..bukan kuantiti bacaan yg utama...yg penting penghayatan pada ayat2 Allah...(~^_^~)...lega hati aku dgr..aku baca memang lambat..sebab aku baca ngan tafsir skali..if only aku bole paham bahasa Arab..mesti lg cepat khatam..untungnye sape yg paham bahasa arab kann..

Apapun..syukur sebab aku x totally tinggalkan al-quran..cuma aku kena disiplinkan diri lebih ckit je...aku hope pasni aku leh khatam dalam masa 10 bulan..which mean sehari kena baca 2 helai..hope sgt boleh...aminnn..Al-quran ni la petunjuk idup kita...if kita tinggalkan dia..memang xde arah la idup kita...

Love Quran

~Wassalam~

Monday, 29 April 2013

Sewing Mode: Gundam Oh Gundam (0_o)

Haiii =)

Da lama rasa x menconteng kat blog ni =) hehe so arini aku nak share pasal satu lg hoby aku which is buat gundam punye souvenir..huhu. haa korang tau x gundam tu apa? Gundam tu satu anime jepun pasal yg mecha yg femes worldwide and for decade...a very highly engineered anime sebab susah gile gaban nak lukis...ini la dia father of gundam RX 78


Faham2 je la Jepun kalaw anime femes memang mcm2 la merchandise anime tu diorg kuarkan...so bg peminat gundam..memang wajib la kumpul benda2 ni..haaa antara merchandise gundam yg paling femes is dia punya scale model..


Tapi of course la harga scale model ni mahal giler...especially yg original keluaran bandai..memang bole cecah sampai 1000 huhu yg cetak rompak keluaran TT Hongli pun mahal jugak..huhu memang for those collectors yg minat memang kena invest duit byk gile utk beli menda ni..selalunya yg minat kumpul action model mcm ni mostly chinese la..tp malay pun ade gak yg minat...mcm boyfriend saye (^_^~)..peminat gundam yg sgt gigih =)..

Yeah dia sangat gigih =) sanggup berjimat cermat nak beli gundam..huhu if only aku kaye..da lama nak belikan dia satu...so at dat time aku pun terpikir..gundam ni xde merchandise lain ke selain action model?..aku pun try la google..n dah sah ada =) tp...mahal n x available kat msia..Tahniah! huhu (T_T)..
maybe if ade pun aku xtaw ade katne...so aku pun come up with one idea..hehe ape kata aku wat je sendiri..hehee..=)

Aku pun google la kat internet cari template gundam..n yeaahhh aku jumpa gambar ni =)


Dgn skill menjahit yg sangat low level..aku pun jahit la muke gundam kat atas kain felt...huhu..memang mencabar abes...penah gak aku ngamok sebab salah jahit n kena jahit balik...huhu but lama2 aku rasa seronok menjahit..serious lupe sume masalah..best! tapi lebih kurang 2 bulan gak baru siap menda ni..hehe..tadaaaaaa da siap! bantal gundam RX-78 by Suzianah Ahmad (~^_^~)


Same x macam template kat atas 2? huhu x le same sgt..ade gak part yg aku skip sebab da penat sesangat huhu..happy gile bile da siap =) soo aku pun bg la syafiq as hadiah convo degree dia =)..happy gile dia..bantal ni kat mana2 pun xde jual..only one in da world..

Monday, 1 April 2013

Hidden Village of Meowwww =)

Assalam =)

Hari ni aku nak share pasal satu tempat yg aku g last week huhu...Kampung Bukit Kuching dkt Kuala Selangor...comel kan nama tempat dia =)..tempat ni sebenarnya kampung Syafiq..aku slalu gak g time weekend..ye la..nak nalik umah sendiri kan jauh =(.....banyak kali gak aku datang cni...

Kampung ni tempat dia agak terpencil..if dari S.alam nk ke kampung ni xla dekat n xla jauh..kena naik 2 bas gak..if dari PJ kena naik 4 bas huhuhu..tapi kalau naik keta x la jauh if ikut shortcut...if naik bas..turun je kat pekan Sungai Buloh..tapi in order utk masuk kat kampung ni..xde public transport =( kena la ada org amik naik moto or keta...

Apa yg best kat kampung ni adalah dia punye view..huhu sangat ijau..udara dia pun lain sgt...segar gile if nak compare ngan S.alam or PJ..memang sihat la udara kat cni...aku suggest if jalan2 naik moto...baru la dapat rasa udara kat cni..plus jalan kampung ni rata je semua..xde bukit2 pun..2 yg best tu =)...ni laa antara view yg sempat aku amik dari atas moto =)













Kampung tu gak ada mascot..huhu bsempena ngan nama dia Bukit Kuching..huhu ni laa dia mascot Bukit Kuching..Dabak huhu..American shorthair yg sesat kat Malaysia..hahaaha..ni sebenarnye kucing Syafiq..eventhough dia bukan official mascot..tapi kitaorg still rasa dia mascot sebab dabak kucing paling besar kat kampung tu huhu..




Aku gak bpeluang g kat Pasar ahad Sungai Buloh several kilometer dari kampung tu..huhu..macam2 ada jual kat ctu...baju,kasut,mainan,makanan bla bla bla..tapi mostly yg banyak baju la..murah2 lak tu..huhu..gile gak aku shopping sampai lupe nak amik gambo (=_=) huhu..ni la antara benda yg aku shopping kat ctu..huhu wedges ni 25 inggit je..untung2 (^_^~)..rasa tinggi gile bila pakai huhu