Sgmt

Sgmt

Friday, 29 March 2013

Rumah2 sewa ku (~^_^)

Kali ni aku nak rewind balik kenangan umah2 sewa yang aku penah duduk dulu...since sampai shah alam dari johor..banyak gak umah sewa aku dah duduk..masa first time duduk umah sewa..memang macam2 kena fikir...sewa umah..bil air api..maintenance...kemas umah la.. macam2...haha

Skrg aku dah pindah PJ...but still every week turun shah alam...PJ pada aku x best sgt la..sesak sgt..plus aku xde member duduk kat PJ..bosan n xtau nak wat pe every weekened...Shah Alam gak best =)..kadang2 bila naik bas n lalu balik blok umah lama..sedih ada..happy pun ada..macam2 kenangan aku ingat balik...haa so skrg aku nak share diskografi umah2 sewa aku ngan korangg huhu

Seksyen 8 (Flat PKNS)

Kat cni la aku duduk masa first sem aku amik ACCA kat s.alam..masa ni aku duduk ngan Azriana n da gang...kitaorg duduk tingkat 4 masa tu..huhu memang jenuh hari2 mendaki...umah ni memang design dia agak buruk huhu..plus ni la umah paling murah yg terselit kat tgh2 umah banglo besar tahap gaban yg ada kat seksyen 8 ni..tapi umah ni agak strategik gak la even jauh dari UiTM...bustop depan umah je..n kedai pun dekat..suma neighbourhood dia je yg agak sunyi,...aku duduk blok 3 dulu..byk sgt kucing kat blok tu..comel2 =)

Satu kenangan yg aku x bole lupe is fight ngan tikus kat umah ni huhu sekor je..tapi gemok...owner umah ni x jaga sgt bab2 kebersihan umah ni..simply sewakan je...memang kotor...perabut2 lama sume dia x buang..mesin basuh pun tinggal je..aku la yg g try idup ke x..x pasal2 kena letrik (+_+)..ish ish..

Kitaorg duduk umah ni 1 sem je tapi..kitaorg finally decide nak pindah n cari umah yg selesa ckit..before aku final exam ACCA kitaorg dah pindah ke seksyen 7 shah alam..dkt ckit ngan uitm n..dkt ckit ngan syafiq huhuhu

Seksyen 7 (Flat PKNS)


Ni la umah kedua aku..time ni aku still lagi duduk ngan Azriana n da gang...umah ni selesa la..lagi besar n bersih dari umah yg lama..nak ke uitm pun dekat..siap bole jalan kaki lg especially untuk aku yg gigih ni...neighbourhood dia pun ok sangat...kitaorg duduk blok 26 tingkat 2..haa da x payah nak mendaki dah...

Apa yg best masa duduk umah ni adalah senang nak dapat makanan..depan umah ni ada food court...ada 1 kedai nama Zam Cafe..kedai favourite aku..makanan kat ctu murah n banyak..nasi goreng dia 4 inggit je..tapi leh wat makan sampai 2 kali..haaa banyak tu..memang kenyang la...slalu gak aku dating ngan syafiq kat ctu bila da abes clas huhu..Weekend lak bila da abes study..aku slalu jalan2 ngan syafiq kat taman yg dkt ngan food court tu..selain lepak n makan2..kadang2 kitaorg jogging huhu

Tapi aku duduk umah ni pun satu sem je..tpaksa pindah sebab ada ckit salah paham ngan budak umah..plus kat umah ni gak aku blaja yg manusia memang bole berubah kalau pasal duit..ish ish ish..malas lak nak ingat pasal benda ni...so aku pun berhijrah lagi..kali ni aku pindah masuk kolej..huhu pindah lagi budak niii

Kolej Seroja



Setelah wat rayuan yang ckit punya payah akhirnya dapat gak aku duduk kolej..lepas setahun duduk luar..barulah aku dapat duduk dalam...memang jimat sgt2 sebab xyah bayar sewa umah =) satu sem bayar 210 je..aku dapat duduk kolej sampai abes blaja..2 sem duduk kat seroja..

Bila da dapat duduk kolej..baru la aku kenal budak2 course..sebab budak ACCA di letak setempat kat kolej seroja 3...ye lah selama ni duduk luar mane la aku campur sgt ngan budak 1 course..abes kelas je balik umah..n aku ni pemalas la sgt2 nak joint aktiviti fakulti...2 yg x kenal org tu huhu

Yang bestnya bile duduk kolej is bgn lambat g clas pun xpe..bukan kena tgu bas pun..fakulti aku kat Menara SAAS tu btul2 depan seroja..plus bila duduk kolej dapat lg ramai member..cuma yg x best nya..semua study sdiri je..xde pun leh wat study group..so aku pun study la ngan Syafiq every weekend kat library =)

Memang best la duduk kolej..member2 bilik aku pun happening sgt2..rindu sgt kat Nabila, Sera, Aina, Ucu, Aisyah =) macam2 kitaorg wat sesama..sambut bday..makan sesama..buka puasa..cycling..Tgk cite Korea haiiii rinduuu sgt..

Tapi x semua benda kat kolej 2 best...apa yg x best kat seroja ni is dia punye security..longgar sesangat..banyak dah kes bilik nak kena pecah ngan org luar...n yg slalu kena attack is seroja 3..pihak kolej plak bukan wat apa2 pun..hampehhhh...plus yg x best nya..cafe dia tutup lak time kitaorg tgh exam...memang hampehh dah la time exam lapar..diaorg leh lak x update kitaorg punye calendar akademik..hadoiii laaa..(=_=)..hope sgt la UiTM take note benda ni..

Apapun rinduuu sgt2 duduk kolej! =)

Seksyen 7 (Flat Nilam Sari )


Haa abes je option paper ACCA aku pun unofficially graduated dari UiTM...so dah xleh la nak duduk seroja dah...abes je exam aku pun balik la kampung..lgpun akak aku nak kawen dah time 2..so kena la balik untuk diperah tenaganya utk majlis dia huhu...

Abes je majlis dia aku pun cakap la ngan Abah aku nak stay s.alam cari keje pt time...abah aku pun bagi...so aku pun lepas tu google la cari umah sewa kat s.alam..plan nya ingat nak duduk kat pusat komersil sebab nak dkt ngan Syafiq..tapi x dapat sebab deposit bilik kat pusat komersil mahal sangat..=(..soo tpaksa la cari umah lain..n dapat la kat Blok 54 ni..tingkat 3..huhu umah ni murah..xde deposit..

Aku pun stay la kat cni..memang aku x kenal sape pun kat umah ni..aku main masuk je...tapi mostly dalam umah tu semua budak UiTM..soo xde hal la...masa mula2 masuk dulu..memang x reti nak adapt..biasa la umah student..bsepah huhu..tapi lama2 ok sgt..budak umah sume baik2 n friendly...Anis,Wanie,Norie sume friendly..even kawasan ni banyak India n kotor ckit..tapi yg penting umah aku besih.. n yg penting ada streamyx! huhu best woo..even aku xde laptop tp ruumate aku Anis baik sgt kasi pinjam laptop..siap bgtau pword lg..huhu memang slalu la tgk movie..main fb sampai lebammm...

Dekat 7 bulan aku duduk umah ni..so far ni la umah sewa paling best aku penah duduk...n kat umah ni gak la aku blaja susah payah cari duit nak bayar sewa n tampung idup kat s.alam..ye lah PT pun da xde masa ni..kena la keje cari duit..masa ni aku keje Giant n kedai runcit je..memang idup ala kadar je..tapi syukur sgt2...n kat umah ni gak la aku blaja masak..huhu sape tahan hari2 nak makan luar..blaja la masak apa2..n Syafiq la yg kena jadi tukang rasa...huhu

Memang berat sgt nak pindah dari umah ni...tapi nak wat mcmana..aku xde transport nak gerak keje dari S.alam ke PJ..soo tpaksa la aku pindah..huhu sedih woo nak tinggalkan s.alam..tinggalkan Syafiq..Anis..waa memang sedih sgt2...tapi tpaksa gak demi nak cari rezeki...tapi even da pindah..every weekend aku gerak cni gak..xoxo ngan Anis..huhu time tido balik kat katil lama pun still rasa macam katil sdiri..huhu aku memang btul2 attached ngan umah ni =)

Seksyen 6 PJ (Flat Seroja)



Aku pun tpaksa la pindah ke PJ ngan berat ati....ni la umah sewa first aku kat PJ...Flat Seroja..ishh seroja lagi? huhu kebetulan je tu..dapat umah tingkat 5..fuhhh memang penat gile mendaki kat umah ni...kat cni aku dapat bilik single...umah ni pun yg duduk 3 org je..diaorg kata nak privacy..tu yg xnak ramai2 tu..haiii ape la...apa la salah share ngan org2 yg ramai cari tempat tinggal..murah ckit sewa...hmmm ntahla..

Umah ni pun aku duduk 2 bulan je..umah yg aku duduk paling sekejap..x thn nak duduk lama sebab sewa mahal..advertise lain..bayar sewa lain plak..n aku x thn nak mendaki lg hari2. Plus safety umah ni x brapa ok..balik keje first day je aku da kena follow..syukur xde pape..but memang x best la stay cni even bas amik depan umah...demi safety..aku pun pindah lagi...

Seksyen 4 PJ (Flat Melur)


Ni laa umah yg aku duduk skrg...opposite blok seroja ni je huhu..umah ni sewa dia murah by 100 compare ngan umah flat seroja ni...even kena kongsi bilik..but aku ok je..lgpun aku ade kt umah malam je..dari umah ni slalu gak aku skodeng umah lama huhu...mcm gak umah kat seroja..aku main masuk je..x kenal sesapa..so far alhamdulillah sume ok..even ada gak yg aku x berkenan but aku sabar je la...letih dah nak pindah2 lagi...penat kot..n kesian syafiq kena tlg angkat barang each time aku pindah...

Banyak kan tempat aku da duduk...macam2 pengalaman aku da lalui..hope sgt da x pindah randah lagi..duduk umah sewa ni memang kena tolak ansur..xbole nak selfish...huhu aku hope umah flat melur ni umah sewa last aku masa aku bujangg huhu pasni aku nak pindah dgn alasan da nak kawen n da ada umah sdiri huhuhuhu...aku n syafiq dah plan..besok kalau dah kawen nak duduk kat s.alam balik huhu yippiee!! sukanya aku! Hope sangat Allah permudahkan urusan kitaorg...Aminnn..aku dah survey umah dah pun..ingat nak duduk kat Flat Danaumas Sek 7 yg depan tasik tu..haa ni laa umahnya....


Huhu memang impian aku nak duduk cni..sebelah tasik kot..huhu kan romantik huhu...Hope sangat impian aku nak kawen n duduk cni tercapai...Aminnnnnn..

~HoBBieS~

Da lama gile rasanya x post pape kat blog ni since da keje =(...skrg baru ade masa nak post mcm2 balik...haii kesian blog ni kesunyian daripada cerita2 kehidupan saye..ceh! huhu

Kali ni nak cakap pasal hobby =)..yeah benda yg kita suke buat time ade masa lapang...actually aku ni xde la specific hobby...sebab asal ada time terluang je..mesti baca komik...n xde wat benda lain...cume kadang2 je time xde komik baru or komik sume da baca...terpaksa la wat benda lain...

Lukis

Slalunya apa yang aku suke wat time xde keje is..melukis...huhu tapi xlah melukis sangat...setakat tiru lukisan sedia ada kat kreko je...haaaa ni lah antara lukisan2 aku huhuhu berbakat x???







Kadang2 adik aku joint sekaki gak dalam melukis ni...but lukisan dia lagi better la dari aku..namapun budak PSV..memang la pandai lukis..ni laa antara lukisan2 dia...






Tanam pokok =D

haaaa kadang2 bosan gak melukis...nak wat mcmana..manusia kan cepat bosan =D..so bile da bosan melukis...aku pun g la cari tebiat baru..ehhh bukan...hoby baru =) haaa aku pun cube hobi baru which is berkebun! hahaha sooo traditionalist...but memang tu la yang aku wat dulu...apa je pokok yg aku tanam ea...mcm2 aku tanam...tapi sayang sume pokok tu pendek umor =(..ni laa dia biografi pokok2 yg aku tanam


                                                                        Pokok Limau

Ada 1 sebab je nape aku tanam pokok ni...sebab t xyah beli limau dah...hahaha gigih x? ..sanggup la tanam sampai 2 pokok...sayangnye pokok ni tumbuh sampai tinggi sejengkal je..pastu mati..haha memang aku slalu jaga tapi salah teknik penanaman...pokok limau patutnya di tut kat akar dia...aku pulak main tanam je bijik dia...memang la dia idup kejap je...harapan je la nak petik buah dia (=_=")


                                                                        Pokok Kunyit

Haaa pokok ni aku tanam dengan cita2 yg sangat murni..huhu sungguh! tujuan nye sebab aku malas nak g kedai kalau mak suruh beli daun kunyit hahahaha...heee...senang je t petik je...huhu aku beli kunyit basah 50 sen..n tanam sume skali 1 lubang...huhu idup kaw..ni la pokok yg paling lama idup compare ngan yang lain..lebat n subur jugak dia tumbuh sampai aku kena pagar lagi pokoknya...mak pun happy...nak masak petik je...tapi sayang pokok ni tpaksa kena bunuh sebab abah nak wat parking kereta kt tmpat pokok ni...alahaaaiii =(


                                                                  Bunga Serombong

Bunga ni aku tanam sebaris depan umah..cantik! sebab dia warna purple..tanam masa tengah cuti sem..n then aku pun balik semula kat UITM Segamat...bila cuti sem semula..sume pokok ni dah arwah =(...mak cakap pokoknya kena penyakit...mati sudah...alahaiiii






Thursday, 28 March 2013

Bila Dua2 da keje (=_=")





Talking about distance relationship...memang x best =( ...before keje zana n syafiq study sesama kat UITM Shah alam..kenal dari kat UITM Segamat lg...dulu masa dkt S.alam..pegi kelas sesama..makan sesama..study sesama..lunch pun sesama..best gilerr =) tapi bile da keje ni..memang harapan la dapat wat semua tu sesama...zana keje kt PJ...syafiq lak Klang...memang weekend je la dapat jumpa...itupun kalau x bz...waaaaa nak cry (t_t.)...

Long distance relatioship memang x best sgt2...even Klang PJ tu xle jauh mana...but still x best sgt2...memang la still slalu msg...tp bz..malam plak msg kejap je sebab masing2 penat...2,3 msg trus tertidoo...zzzzz......haiiii...memang menguji perhubungan btul benda ni...sebab 2 la kadang2 ada pasangan yg curang...ish ish ish..xmau la jadi mcm tu..x baik...kitaorg plan nak kawen...hope sgt mampu btahan...aminnnn (^_^)

Apa yg bole buat skrg is..keep on doa hope Allah panjangkan jodoh n kurniakan keselamatan pada kitaorg...time2 da jauh macam ni..mcm2 gak kena wat utk maintain relationship...haaaa take note taw ( pesan kat diri sendiri )

Jgn kurangkan msg...bz mcmana pun at least tanya la da makan lum..sihat ke x..
Yup..memang xbole kurangkan msg...sebab tu je la yang leh jadi penghubung...even with a simple message..it does mean a lot taw. n dat indicate yg kita slalu ingat dia

Jgn panjangkan merajuk
merajuk memang lumrah org bercinta..but bila masing2 da jauh..try la kurangkan merajuk..kalau bole x payah pun xpe...kesian kat pasangan yg nak memujuk tu...dah la jauh..x nampak muka..toksah la merajuk2 ni..

Try jangan gaduh
yang ni memang kena elak sgt2..even kitaorg penah gak gaduh teruk dalam phone...nasib baik x prolong...syukur...kalau bole xmau lagi gaduh2 n emo...masing2 kena tolak panas baran n ego masing2 kalau nak btahan

Slalu la call
Since da keje..dah xde dah istilah jimat topup..huhu soo bole la slalu call en syafiq ni..huhu bile dapat dgr suara..dapat jugak lepas rinduuuu huhuhuhu


Slalu la update pasal status pasangan..i mean amik tau pasal keje dia..family dia..etc..
Since masing2 da keje..x salah if nak share info pasal keje..at least kita tau apa dia buat..susah ke senang ke..n update la skali pasal family dia apa cite..so kita tau banyak pasal dia..n utk elak keje jadi penyebab malas nak amik tau hal pasangan...

Elakkan rasa bosan ngan hubungan
Yang ini kena ada mutual understanding...makin lama 1 rship tu..memang makin tinggi tendency rasa bosan..soo masing2 kena la slalu ada impian utk kawen..ada family sendiri..n etc..

Haaa hope sgt tips2 ni dapat membantu anda dan pasangan anda mengekalkan hubungan..kui kui kui..da macam penceramah...apapun hope sgt hubungan kitaorg..sampai ke hujung nyawa...Aminnnnn