Sgmt

Sgmt

Monday, 24 August 2015

RooM DecO =)

I dunno wat has gotten into me so suddenly that make me sooo rajin to deco my room.  Previously masa kawin I use a tabir dekat kepala katilsaje je nak naikkan mood bilik pengantin konon…but I tell u..punye la payah nak pasang tabir tu..=P

Lelame rasa semak lak bila tgk bilik banyak sangat langsir hoho..seriously ppl like me change rapidly..so  I pun terpikir nak deco kepala katil…but at that time xde pun specific plan nak deco mcmana..kira masa tu niat je la..buatnye x =P..tapi yg penting xmo membazir..aku kan kedekut ckit lol

Tetiba one day masa g GM Klang...ada plak idea nak deco gune sticker (since wallpaper mahal =P) i buy 6 stickers..kat GM ni makin byk beli makin murah...so masa tu beli 6 keping total RM21 je..so per piece plus minus RM3.5....actually nak deco ckit je..but better buy extra as back up la..mana tau koyak ke..salah tampal ke apa ke..

Next i encounter pulak dengan kedai frame ni...haaa then dapat lak idea why not gantung gambar kawin kan? so i choose this one..harga dalam RM35 je..cantik!
Da kawen dah x bole dah nak pilih frame pelik2 heee
Haaa so total dalam RM56 je..sampai je rumah i immediately deco the room..baju pun x salin..excited punye pasal =P..husband pun malas nak kacau my extreme level of excitement..rilex je dia main game depan tv =P..

Seriously mandi peluh siapkan deco ni n after abt 2 hours..this is the end result .......

What do u think? cantik x??? i love dandelion sooooo muchh....heee seriuosly rasa lain sgt bilik bila dah siap...nak tukar kerja jadi designer la mcm ni huhu ok bye! (~^_^~)

Monday, 17 August 2015

Messy Drawer Turned Nice =)

Dah lebih kurang 4 bulan aku pindah keje baru…so far so good although company baru ni x seefficient company lama..hehe (Tetiba rindu KPMG =’)) just imagine dah 4 bulan keje laptop x bg lagi..haishh..nasib baik aku ni jenis yg resourcefulness..gigih bawak laptop sendiri..kalo aku ni jenis spoonfeed..memang mati la company ni (>_<)..komfem ke Penjara Sg. Buloh la CEO dia kalo aku mogok xnak wat GST return BHAHAHAHAHA

Apapun syukur dalam team mate yg supportive and sgt best..hehe..ok2 dah off topic dah ni..actually this post aku nak cite pasal kemas drawer..dulu kat KPMG memang xpenah kesah pasal kemas2 drawer ni..huru hara mcmana pun xde org kesah.memang messy gegila wa cakap sama lu huhu..tp kat company baru ni..diaorg check drawer kot tgk kemas x kemas..perghhh dah mcm budak sekolah aku rasa…dengan drawer aku yg mcm kat bawah ni…komfem kena show cause letter LOLOLOLOL…


So before things getting worse, aku pun decide nak kemas drawer aku hehe…google punye google..aku terjumpa website ni…www.auntannie.com..dia ajar cara nak wat kotak ketas…cantik =) aku pun apa lagi..determined sgt nak wat kotak ni utk susun dalam drawer aku..bior kemas ckit..  Esoknya pepagi bute kedai x bukak lagi aku ajak husband g kedai buku sinar kat kuala Selangor tu utk cari kadbod ngan wrapping paper..sayang wrapping paper kat ctu x lawooo..cari la kat kedai lain..lastly jumpa kat KY Toys dekat bukit melawati tu..jauh gilerr haha..tapi cantik sgt design dia..Vintage!


Sampai umah lintang pukang wat keje rumah..terus aku berkunci dalam bilik siapkan kotak2 tu..seronok sgt sebab jadi..senang je nak wat =)…nak lekat x payah guna gam pun..staple sudah..t bila dah wrap..tercover la ckit staple2 aku yg messy tu hoho


Tadaaaa..da siap dah..cantik x?...vintage n klasik sesangat corak dia…jadi excited sesangat nak g ofis sebab nak kemas drawer biar kemas ckit..at least x kena stroke la CEO aku bila wat spotcheck t LOLOLOL


So this is the end view of my drawer..hehe ok la..i like it sooo much =)


Tamat gak riwayat drawer messy aku selama ni hahahaha..so next time if ada spot check ke audit ke apa benda alah ke..x payah la aku nak terkejar-kejar kemas hohoho…so kalau nak wat kotak gak…check out this link ok..


http://www.auntannie.com/BoxesBags/ShirtBox/Pattern/#sthash.RQX1b71Q.dpuf

Thanking myself for writing reading this entry =P



Wednesday, 18 March 2015

Entering New Life Phase

Dear Blog,

I know dat dah lama x post anything to u...yeah..currently being kinda busy with my wedding preparation...10 more days n counting..gile beb...n im still busy with job..job..job..n job..LOL..Next month da jadi bini orang..hehe seriuosly aku mixed feeling sgt2..haha..happy ada..cuak ada..risau pun ada...haha..hope everything went well..insya allah...

Since pas ni dah enter into new life phases..yeah everything will change..pasni dah kena devote time for husband n da x bole da nak gile keje sesangat..but u know..not many ppl in consulting firm understand this coz diaorg bukannya ramai yg kawen huhu....so i thought of changing job after this...

Hmmm..but for how long ye nak keje jadi tax person????...forever ke..oh no...=(...although i love tax (sebab i nak find way how to evade tax)...but i actually lagi eager nak start business sendiri..but i know its not easy to start ur own business..kang silap2 sebulan dua dah bungkus LOL..tp it doesnt matter la coz failure is a very good teacher...

Hehe i come up with an idea to open a shop called "Stingy Shop" haha a.k.a kedai si kedekut...hehe aku nak jual benda2 murah je kat ctu..tp lum jumpa lagi business model dia mcmana...hope t leh come up with a brilliant idea hehe...yeah i think we should try to be our own boss..being a salaryman forever may not be good..haha

Ok dah melalut byk sgt...finally i hope my wedding went well n kitaorg plan nak honeymoon kat Segamat hehe...back to the place where we've first met =)

BubYeee

Cam x caye dah nak kawen =')
Images: Google

Tuesday, 18 November 2014

"Belittle"

Ok..today is the day for my anger to burst..

..acah je..hehe..

Currently aku selalu perasan yang ramai kaum dikalangan aku yang diserang sejenis penyakit iaitu "show-off" x tentu pasal..nak tau "show-off" mcmana? they do it like this....

"..x payah sibuk2 keje..duk umah niaga online pun leh jadi Jutawan taw.."
"..Wat pe nak bangga tunjuk bisnes kad, padahal kuli je.."
"..Buat bisnes online mcm kitaorg ni best, flexible masa, mana merasa mcm ni kalau dok jadi kuli je kat opis.."
"..Perempuan wat pe sibuk2 keje, baik jadi surirumah mcm akak ni ha, berkhidmat untuk suami dan anak2.."

Enough.

Haa..mcm tu la..aku selalu gile dengar or terbaca ayat2 mcm ni..kat mana2 la..facebook la..wassap la..sometimes mulut org sendiri..at first memang i dont give a damn..lantak la..ada mulut kan..mcm2 bole cakap..

BUT...when this kind of statement come from people close to u..including ur family and the frequency of u receiving this kind of statement is DAMN frequent...u will start thinking...holy crap ar korang ni..apa masalah korang ni sbnrnya????

Yeah..inilah namanya..memperlekehkan orang secara x terus or "indirect"...serius aku x paham..y must u belittle others? selalunya benda2 mcm ni budak kecik je yang wat taw...korang kutuk2 org bekerja..mcm la korang dulu x penah keje kan..so wats ur problem actually?

Pada aku la..hidup ni Allah dah arrange yang sebaik mungkin..si Polan ni keje mcm ni..si Polanah ni xyah keje, jaga anak..haa si Polanina ni keje teruk ckit sebab family dia susah...bla bla bla..cant u see this?...to be frank aku rasa nyampah gile ngan org yang perlekeh keje org lain ni..kalau dah iri hati tu...jgn la jadi budak2..please be mature!

Can u just imagine if dalam dunia ni sumeeeee org x keje..sumeee nak wat business online...sape yg nak jadi customer?...internet connection tu ha..kalau xde kuli yg keje..korang ingat ada internet ke?...kalau sume pempuan jadi suri rumah...sape nak jadi nurse? sapa nak jadi Doctor? sanggupkah korang dikelilingi lelaki time nak bersalin? penah pikir x?...

A world should be balance...some people are arranged by Allah to just stay at home..while others have to work hard...but we all have the same amount of responsibility and perhaps we need each other...y must u mock other people for what Allah has decided? Besar gile korang kan..

For those yang suke perlekeh orang tu udah2 la...jgn la jadi budak2...aku x pernah pandang rendah surirumah or org wat bisnes online...u have ur own life..live it positively...jgn mock other people please...even korang jadi jutawan pun, can u just keep it to yourself? Showing off will only attract the tax authority to come and tax you u know..haha by dat time menjawab la LOL..kalau x kena tax pun, dat mean x jutawan mana la korang ni kui kui..ok cut it off!

Be matured, respect others.

TQ!



Thursday, 30 October 2014

Tips Berjimat AKA Tips Kedekut

1) Dont Spend on Water
Ok..bagi si kedekut tegar..better bawak air mineral g mana2 lol..haha..maybe some people would say dat..alaaa air mineral singgit pun x kn x leh beli..BUT..hehe even singgit pun kalau dah lelama asik beli je..x ke jadi beribu???LOLOL...haha yeah i think bawak air sendiri is better..despite jimat, bole jadi lagi sihat kot...kurang ckit minum air manis hehe

2) Jgn beli brand
Handbag Gucci RM 500 vs Handbag GucciNG RM 25..hehe mana better? hehe baik beli yang x ori je..jimat gegileeee...haha toksah la jadi hamba brand..n perabih duit kat benda2 tarafiah ni...hehe..apa? yg x ori cepat jahanam? then beli lagi huhu..even beli sampai 2, 3 kali pun aku x rasa akan reach 500 beb..based on pengalaman aku pakai barang2 cokia ni..so far tahan jek..pakai la cermat2..insya allah tahan...

3) Jgn beli benda yang baru release
I-Phone 6 kuar arini..3 thn lagi baru aku beli LOLOLOL..version tu dah xde? beli je handphone lain..janji leh guna LOL

4) Beli keta/Motor yang paling basic
Hahaha..ingat lagi masa mula2 beli keta dulu..aku cakap kat abang salesman tu.."saya nak keta yg paling basic n paling murah taw bang..x mo la spesel2 edition ni..kalau ada enjin 1.1 lagi bagus..jimat minyak..janji leh jalan hoho (^_^)" dat abg shot me a weird look (^_^")
haha dia siap offer..x nak ke  amik spesel kaler dik? tambah 400 je...of course le aku jawab X MO..hoho sebab even 400..dia still akan increase aku punye monthly taw...hehe istighfar panjang abg tu kah kah

5) Jgn bukak aircond dlm keta LOL
Member aku pnh ckp..if nak jimat minyak jgn bukak air-cond..ade gak aku try sekali...ok gak rasanya..better off air cond time jln x jammed..x terasa sangat panasnye..if time jammed gile..bole gak ar try..dapat kita imagine mcmana panas kat padang mahsyar t (*_*")

6) Cuci keta sendiri
Daripada bayar carwash mahal2 but keta cuci still x bersih..better basuh sendiri..lagi puas ati..even penat..dapat gak kita kuar peluh..sihat beb..hehe tapi jgn main air bebanyak..kang melambung pulak bil air umah mak kui kui

7) Recycle
Especially tudung n baju la..recycle je yang lama2 tu...janji tutup aurat..n xyah beli tudung memahal..membazir taw..if guna creativity ckit..bole jimat..aku ada banyak tudung awning yg awning dia dah x brapa nak center..apa aku buat..buang awning tu..n jadikan tudung tu tudung syria..hahaha..for the next 10 years x yah beli tudung kikikiki..

8) Be a smart AKA stingy buyer LOL
Diz one memang perlukan professional judgement cehhh...haaa contohnya...orang pempuan memang suke beli brooch or butang byk2 kan...sayangnya butang ni kalau batu tercabut..dah cacat n x lawa..endingnya..buang..membazir beb...so better beli brooch yg xde batu..beli satu or dua je..since dia xde batu..komfem nothing leh cacatkan dia n dia akan bthn selama 10 tahun insya allah hehe

9) Jgn beli Majalah (For non taxpayers LOL)
Diz one x apply kat aku sebab aku bayar tax =( ...for those yg suke beli majalah hiburan yg xberfaedah tu..emm better dah x payah da beli..membazir doh..online je..baca benda yg berilmiah ckit ye cthnya blog Angel Pakai Gucci..hehe promote nampak =P

10) If you can still continue ur life without it..don't buy it..LOL
Diz one memang philosophy aku..if ada mcm2 sale yg btul2 menggugat iman dan dompet aku..cepat2 aku pikir..if x beli pun..aku still bole idup kan..so toksah beli - sambil melangkah dgn penuh yakin ceh! hahahaha..yg ni memang tahap dewa punya kedekut la..kih kih..kena betapa kat gunung ledang dulu baru leh sampai kedekut tahap ni LOL


See u in da next post! (^_^)




Friday, 22 August 2014

Tribute to MH17

Assalam..today just wanted to share this article as a tribute to the victims of MH17....

A father’s enduring love

  
PETALING JAYA: When he came home from work, MH17’s first officer, 29-year-old Ahmad Hakimi Hanapi, would always rush to play with his then eight-month-old son Abderrahman.
He would carry him, play with him, change him and spend as much time as he could with his son.
His wife, Asmaa Aljuned, said Ahmad Hakimi, also known as Kimi to friends and family, was the most loving father figure she had ever met.
In fact, the last words Ahmad Hakimi said to his wife before taking off on Flight MH17 was how much he missed his now nine-month-old baby.

Doting dad lost: Ahmad Hakimi carrying eight-month-old Abderrahman while his wife Asmaa looks on. Ahmad Hakimi was very attached to Abderrahman and enjoyed taking care of him.
“(Hakimi) was very attached to Abderrahman and enjoyed taking care of him. Whenever Kimi came home, he would not want me to do anything for the baby.
“He told me that when he was home, it was his job to take care of Abderrahman. The first thing Kimi would do in the morning was to pick up Abderrahman and take him for a walk and spend time with him,” she said of the doting father.
“He would make up for the time he was away. When Kimi was at home, he would always hold on to Abderrahman. He wouldn’t put Abderrahman in a high chair or a stroller but carried him all the time,” she said.
The third child of four siblings, Ahmad Hakimi was also a very filial son, and ensured that his parents were well taken care of.
“He was very much a family person. He did not go anywhere without asking his mother and sisters what they would like him to get for them.
“Family time was his idea of fun. He would bring the family travelling whenever he could,” said Asmaa, adding that Hakimi had taken two weeks’ leave from work in August to go on vacation with his family.
Apart from his family, Ahmad Hakimi also placed very high priority on religion, said Asmaa.
“He wasn’t an ustaz, but was always particular about religion. He didn’t say bad things about anyone; he didn’t smoke.
“This Ramadan, he never missed his Tarawih prayers at the mosque,” she said, adding that Ahmad Hakimi was a fan of popular Zimbabwean preacher Mufti Ismail Menk who ­visited Malaysia recently.
“He always reminded me that we do not have to be an ulama or ustazah, but in whatever we do, we should dedicate ourselves to God.”
Asmaa said the last piece of advice she received from her husband was to be patient, that “Allah was always with those who are sabar (patient)”.
She has kept his last message as a reminder and encouragement for her to keep going despite the obstacles she faces.
Another issue that Ahmad Hakimi was also very concerned about and sympathised with was the plight of the people in Gaza.
“One night he saw a drawing depicting the orphans of Gaza. When he showed me the image, he hugged me and cried. He had never done that before.
“He said ‘muka macam Abderrahman’ (his face is like Abderrahman). I think he was afraid, imagining what would happen if Abderrahman grew up as an orphan,” Asmaa said.
Anyone in her position might want revenge for what has befallen her husband, Asmaa said she had not put much thought about punishment for the perpetrators of the attack that brought down MH17.
“I don’t really want to think of him (Ahmad Hakimi) as being murdered or the incident as a crime. I accept his death as fated and something that was meant to be.
“Allah has taken him and this is a test that I have to go through. If anything, I would want the perpetrators to know how much they have taken away. As for retribution, I will let justice take its course. It is something that I do not want to dwell on because it does not change anything,” she said.
Actually aku memang x kenal pun dengan any of the victims including arwah Ahmad Hakimi ni..but from this article i know dat he is a good husband..and orang yang baik dan soleh memang Allah amik cepat...x tau nape tapi sayu gile baca artikel ni (T_T) kesian baby comel ni dah jadi orphan....(T_T)..if only i have a power to find the fucking bastard yang shot down plane ni, i will kill you without mercy!!!!...for all the next of kin of MH17 victim..stay strong..Allah sentiasa ada..
#Dari Mu kami datang, pada Mu kami kembali
#Remembering MH17