Sgmt

Sgmt

Thursday, 28 June 2018

Diet 101 Day 4

Journal of wat i eat today - 28 June 2018 - Thursday

Breakfast ; Air milo panas 1 teguk + Biskut Jacob weetameal + Mihun Goreng xde rasa lol

Lunch : Nasi Kukus Ayam Rempah + Teh o ais (sedut 2 kali balance buang sebab pahit huhu)

Kudap : Salad Kacang +  Air Putih + Snicker Hazelnut (Ok i kalah diz time lol)

Dinner : Nasi Putih + Ayam Kurma + Pedal Goreng Sayur + Sirap Limau..seriously x thn godaan air sjuk..tp minum ckit je


Harini stress sebab byk keje..xleh pikir dah nk mkn apa =(..XPE..ahad ni kita timbang huhu

Wednesday, 27 June 2018

Diet 101 Day 3

Journal of wat i eat today - 27 June 2018 - Wednesday

Breakfast ; Air teh panas 3 teguk + Biskut Jacob weetameal + Nasi Lemak Sotong 

Lunch : Nasi Putih + Sayur Kangkung + Ayam Paprik ckit + Teh O Ais..(Minum ckit je buat ilang pedas)

Kudap : Salad Kacang + Sandwich Telur + Air Putih (Bfeed baby perut x leh kosong huhu)

Dinner : (To be Updated)

Trying very hard to stop snacking on Snickers, Kit Kat n biskut..hope berjaya hehe..my body sgt alah gula..makan benda manis lebih ckit haaa menggajah la jawabnye...each time que barang kat cashier mmg kena tutup mata sebab kiri kanan counter tu banyaaaakkkkk sgt coklat...adehhhh

Mencabar sungguh perang kali ni huhu

Tuesday, 26 June 2018

Diet 101 Day 2

Journal of wat i eat today - 26 June 2018 - Tuesday

Breakfast ; Air nescafe panas 3 teguk + Biskut Jacob weetameal (berkeping2 gak dibedalnye)

Lunch : Chicken Chop secret recipe + air kosong

Kudap : Salad Kacang + Dark chocolate lol + air kosong

Dinner : Nasi Putih + Sayur Kangkung + Ikan Goreng + Air suam

Before tido termakan burger double special pulak wahahahaha

Question of the day..bole lose weight ke makan gini huhu...



Monday, 25 June 2018

Diet 101 Day 1

Current Weight = 60 Kg! Gile berat hoho

Journey of wat i eat today - 25 June 2018 - Monday

Breakfast ; Nasi lemak sotong + coklat Mars (diet hape makan benda alah ni lol)

Lunch : Nasi Putih + Sayur Kobis + Kuah Ayam + Pedal masak rendang 2 ketul + Telur (x banyak choice makanan sihat..terpaksa amik je lauk mcm ni sebab da lapar )..

Kudap : Salad kacang + Air mineral byk2

Dinner : Nasi putih + Jantung Pisang masak lemak + Ikan asam rebus..Air suam je...no ice 

Tapi b4 tido sempat gak ngap kuih tat nenas 2,3 ketul plus gula2 jelly..adehh susahnye nk tahan sugar craving ni lol..xpe kita try stop slow2...

Target body, as below:


Hahaha x menahan target..lol


Ok...mlm t sambung diary byeeee

Wednesday, 24 January 2018

Diaper Journey

One of my stress reliever is buying diaper (>_<") haha apa yg reliever nye pun aku x tau...maybe sebab packaging diaper sume gambar baby kiut miut so teringat kat Hana huhu... Tetiba rasa nk wat listing pasal diaper yang Hana pakai dari dia lahir sampai skrg..hehe..t bila dia da besar esok bole suruh dia baca haha

Drypers Wee Wee Dry New Born
I started her off with  a very worst quality of diaper! lol..tu la disebabkan x wat research dulu..main beli je brand ni and turn up quality dia damn poor! Can you just imagine yang pampers ni x menyerap langsung weh...bila nk tukar diaper Hana siap bertakung lagi bahan kumbahan tu sume..eyucksss!! disebabkan dia x menyerap..abes merah-merah kulit Hana..we really had a sleepless night masa guna brand ni sebab mlm2 kejenya tukar lampin jek..tapi since da terbeli pack besar lak tu..pakai jugak la sampai abes..abes je mmg terus banned jenama ni

Mamypoko Extra Dry New Born 
Haa nasib baik masa tu aku ada beli small pack Mamypoko ni..yang ni memang bagus! absorption very good and aku paling suke indicator kat belakang pampers tu..kalau da nampak line biru..means da penuh sgt la pampers tu and kena tukar..although a bit pricey but x kesah dah masa tu as long as Hana selesa n kurang diaper rash..lama jugak pakai Mamypoko extra dry ni..dari saiz newborn sampai saiz S..sebab dia jenis tape and Hana bila da reti meniarap n merangkak sangat la x duduk diam (kena kejar weh nk pakaikan pampers..mcm Usain Bolt lajunya dia merangkak)..terpaksa la stop pakai tape n bertukar kepada pants huhu

Mamypoko Pants Extra Soft
Ni Pampers ketiga Hana hehe..senang dah pakai pants type..x payah nk kejar2 dia lagi..tapi tu la da problem guna yg ni is dia x available kat semua tempat..if x silap jenis ni cuma ada kat Tesco and Aeon je..Giant, Speedmart..sume xde..Econsave apatah lagi haha..plus xde jumbo size so lama2 jadi masalah short supply..at the end terpaksa cari alternative lain...

Mamypoko Pants Standard (Siang) 
So kita bertukar pula kepada yang ini..so far price dia affordable and available kat most hypermarket n convenient store..ada pek besar..so jimat la jugak..tapi guna pampers ni utk usage siang je..sbb dia nampak a bit nipis so a bit risky nk guna utk guna malam..utk malam aku guna pampers kat bawah ni...lama jugak la Hana pakai Mamypoko standard ni..tapi bila dah lama2 pakai tu aku notice Hana asik garu je kat pinggang belakang dia..x sure nape tapi sampai melecet..so MIL suggest tukar la pampers lain...

Mamypoko Pants Extra Dry Skin (Malam)
Aku lupe lak mcmana aku bole terbeli Mamypoko yg ni..sebab Mamypoko yang ni mahal gegile huhu small pack dalam RM 36 plus..jumbo pack RM 64 kaw..haha memang tutup mata n bayar  je la untuk anak..tapi pampers ni aku bole bagi award as best diaper ever yg Hana penah pakai...x penah bocor and bole serap banyak gile!!!! Husband panggil pampers yg ni Upscale sebab dia mahal tapi berbaloi ngan kualiti..just pakaikan satu before tido and esok pagi baru tukar..dia sangat kering n Hana x pernah bgn mlm untuk tukar lampin..Jadi demi tido mlm yg tenang, me n husband continue je beli yang ni sampai skrg..but even dia pricey..aku rasa still cost efficient sebab pakai mlm je sekeping..so roughly 1 month 1 pack je la..unless Hana bantai pakai siang mlm memang kopak la haha

Goon Friends Pants 
Ok since Mamypoko Pants Standard yang dia pakai time siang tu x ok..aku sesaje je try brand ni..ex-boss penah cakap pampers ni bagus n dia beli untuk anak dia..so aku try la utk Hana..mula2 bukak packaging tu sgt excited sebab katun Doraemon haha dah la aku ni gile Doraemon..so bila Hana da start pakai aku rasa quiet ok jugak..absorption dia bagus n kapas dia mengembang bila penuh..if baby jatuh terduduk x sakit sebab kapas tu lol..but dia punya downside is pampers ni agak pendek..x sampai pinggang pun..bila da penuh londeh sesangat jadinye huhu..n got a few times bocor masa Hana tido buai sebab pampers ni pendek..so air kumbahan tu bocor kat pinggang dia lololol..terpaksa la Mama bid farewell kat pampers Doraemon ni..byeee..

Merries Pants Good Skin
So ini la pampers Hana skrg...initially aku dapat free sample from Hospital Metro tempat Hana inject..ngam2 dia bagi size M so aku try la kat Hana..aku suke Merries ni sebab size M dia cover sampai pinggang..n surface dalam dia lembut sangat..absorption pun ok..from that aku start beli untuk Hana..cuma yg x best nye Merries ni xde pack besar..i pack ada 34 pieces jek n price range dalam RM 37 to RM 32 (unless ada sale dia drop sampai RM30)..since pakai siang..memang kena beli 2 pack la sebulan huhu (*_*) huhu but xpe la as long as Hana pakai ok..Mama beli je dengan penuh rela hati huhuhu...

All pictures are courtesy of google images yer...n i guna term air kumbahan untuk pembacaan yang lebih sopan hahahaha...yeah..diaper baby memang a bit costly but as parents kita mesti nk anak selesa kan?? so x kesah la harga bape bayar je...besok bila Hana dah toilet train n x pakai diaper lagi mesti rindu nk tukarkan dia diaper..so hargai lah masa2 anak still kecik n selalu attached dengan kita yer..huhu

Friday, 5 January 2018

My View on ASB Online

Bulan berapa ntah aritu aku g RHB bank sebab nak bayar GST utk company..alang2 dah sampai bank tu..aku queue la sekali ingat nak update balance kat buku ASB aku n Hana...tup tup officer tu kata " Skrg dah x pakai buku dik, sume online je"..alamak..then aku tanya.."So cane saya nk check investment balance??"...bank officer tu then cakap "Xpe, saya boleh buatkan online access..tapi utk akaun Mak je la (Hana x leh =P), isi borang ni, update phone number and email"..So akupun dengan obidient nye isi...before cabut..officer tu printkan statement balance aku n Hana yg dia access online tu...

Sampai2 je ofis dengan pantas nye aku try register kat https://www.myasnb.com.my/
sekali dia kata no. tepon belum dikemaskini..hmmm maybe bank officer tu lum update kat ASB kot..ye lah x sampai sejam aku submit form kat bank...esok la aku try lagi...

So esoknya aku try register..haaa this time dah ok..phone number updated..lepas set username and pword...aku berjaya login! yeah..aku browse-browse la ckit...hmm x byk sgt function pun ASB online ni..aku just bole check balance..print annual and divident statement..wat additional investment..tu je la...withdrawal to bank account x bole lak LOL (Tapi bagus gak x bole keluar..selamat ckit investment i haha)..at that moment aku rase...hmm ok la kot..lagi senang check balance every month..kalau ada investment topup yang x masuk..bole la alert ASB cepat2...before this kalau nak check balance memang kena gigih beratur kat Pos office/bank..u know la Pos office..sempat bertapa nk tgu nombor kita haha..

Then lepas dah logout tu..lama gak aku x login balik..dekat 2 minggu gak..then bila login balik..aku perasan something different..(x sure la pulak kalau previously dah ada tp aku x perasan huhu)..dah ada link Akaun Bijak/Remaja which bila aku tekan..dia link dengan akaun balance Hana! Maybe sebab masa mula2 bukak akaun ASB Hana dulu..aku letak nama aku as penjaga...yeah..i think this is good...da bole check investment balance Hana..view dividend..topup investment pun bole...i like!

Hehe..aku rasa ok gak la ASB Online ni...da zaman moden kan..ASB mesti la kena up to date jugak..kalau dulu nak check dividend..aku mesti check dekat2 bulan Mac/April sebab January ramai gile org nk check..skrg..haha awal2 pagi 2 Jan aritu aku check thru ASB Online je...huhu alhamdulillah ada la return ckit even x byk..Hana baru first year invest..so dividen dia dalam puluh2 je =P..target nak continue save utk dia sampai umur dia 17 thn..at least nk masuk U..dah ada modal..x payah nk pinjam PTPTN..insya allah..

Tapi kan..byk gak aku terbaca komen2 negatif org post pasal ASB online ni..kat FB page ASNB sendiri...disebabkan malas nk screen shot n edit profile yg komen tu..so aku retype balik komen2 yang aku ingat hahaha gigih seh..

Abg X : Mohon ASB consider balik untuk gunakan buku simpanan..kesian kat org2 tua kat kawasan pedalaman yg xde internet access tu...
Aku agak agree dgn komen Abg X...Malaysia ni bukannye nationwide ada internet access... kawasan pedalaman tu mesti akan ada problem...aku rasa ASB kena consider turun padang kat kawasan2 pedalaman yg byk unit holder utk assist..or at least bukak kaunter penerangan la...u must value your investor x kira la kawasan bandar ke luar bandar...

Kakak Y : ASB online x byk function pun..baik guna buku balik
Come on..Its an investment portal..bukan nye online banking yg bole topup n shopping bagai LOL..plus baru launch lak tu..bagi la dia masa utk improve..kang dia post NAV value hari2 kang kita pulak yg x paham..

Makcik B : Since tau da x bole guna buku..akak da kuarkan dah sume duit kat ASB..baik simpan sendiri jer...
Adeh..ini pun another faceplam...tau la dividen ASB tu x ciput jer..but simpan sendiri lagi byk risk..akan ada tendency utk asik amik je duit tu since da depan mata..kalau kena rompak lagi la haru biru...Come on! Give it a try first..

Pak Cik Z : Online ni semua x selamat..ada karang duit kena rembat 
I've got no comments on this huhu X sure la pakcik ni still ada EPF ke x..agak2 dia tau x EPF pun dah online skrg..LOL

Overall i think kalau bole pandai guna FB..Insta..xde masalah pun guna ASB Online ni...for mak ayah kita yg x reti..kita as anak2 la kena ajarkan..or at least buatkan access and bg kat diaorg transaction detail every month..x ke bole jadi Anak Soleh and Solehah gitu huhu...

Da bole simpan dah buku ni..10 tahun lagi mesti bole masuk Arkib Negara huhu

Tuesday, 26 December 2017

Batuk

For past few weeks, Hana kena a bit batuk and flu..x sure dia dapat dari mana sebab at the same time Mama dia ni pun batuk and selsema jugak..haha it could be Hana bawak virus or Mama yang bawak virus..n yg co-incident nye..dua2 batuk berkahak..iyek iyek...to be honest aku sgt x suke batuk mcm ni sebab geli hahaha..plus i am really x reti nk buang..hembus2 kat hidung je..

But worst still..baby lagi x reti buang weh..kesian Hana..ubat batuk dah dkt sebotol abes but batuk dia still x ok due to the appearance of the phelgm.  Aku notice each time dia bgn tido, sound batuk dia tu lain mcm and she got sound breathing..but as a mom aku continue jugak ubat to see whether her condition improved the next fews days...

After that next few days kitaorg balik Johor to visit my parents..still..Hana x baik2 gak..n this time its getting worse sebab each time bgn tido dia mcm kena breathing discomfort sebab kahak tu..so..bgn pagi je melalak lalak lah dia...refuse milk..refuse people..tantrum sebab kahak..adehhh..pening dah mak ayah dia ni..
Beli Basilic Nasal Aspirator as an attempt to sedut sendiri..haha memang x la..Hana nampak benda ni dari jauh dah melalak..burn investment Mama 30 inggit LOL
So, satu pagi time dia asik melalak tu..husband n i decide nk cari klinik utk sedut kuar kahak tu..dgn tiga2 x mandi n x breakfast nye terus kuar bandar Kota Tinggi sebab nk g klinik..kitaorg decide nk g Poliklinik Penawar..sebab dah pernah pergi dulu and we know this clinic operate 24 hours..sampai je klinik dalam pukul 8 lebih gitu sekali nurse cakap "Dr. sampai pukul 9 ye"..both of us were like..wadehek..ini kan Klinik 24 Jam..hampeh tul..

Disebabkan bengang..my motherhood instinct told me..come on! g cari klinik lain la..  So i told Husband..pegang Hana..let me find other clinic...aku pun drive cari klinik lain....sebagai anak jati kota tinggi aku konfiden masa tu dapat jumpa klinik yang bukak pagi2 ni...but the journey wasn't that easy...we went to a few clinics and ended up as follows.....

Klinik Kausar - Operate for Sunat je dat day
Klinik Moiz - Tutup lagi
Klinik Razak  - Pun tutup lagi
Klinik Keluarga - Dah Pindah! - Signage pun dah xde

Walaweh..aku rasa da bole remove dah status anak jati koti tinggi tu LOL..then Husband cakap why not round area Econsave Taman Daiman Jaya pulak...mana tau ada clinic kat ctu...n to my surprise..we found one clinic there..Klinik APM Kota Tinggi namanye...hebat laki i!

Klinik ni barulah truly 24 Jam...sebab dah ada Doctor n ramai patient dah..went to the registration but the Misi kata..cni xde sedut kahak kak..kita cuma ada sedut gas utk cairkan kahak a.k.a Nebulizer...hmmm bolehlah dik..asal kahak tu lenyap selamanya..haha...

Sib baik x ramai patient sangat so cepatla dapat jumpa Dr..lepas dr. check a bit dada n tekak..Dr. cakap kahak tu berkumpul kat paru-paru so baby x bole breath comfortably..n Hana punye tonsil pun ada bengkak ckit...dia suggest Neb utk cairkan kahak so nanti kahak tu akan keluar melalui digestion system...Neb pun dia suggest 2 kali..so mlm before tido Hana kena lagi g klinik untuk Neb lagi sekali...
Haaa ni la muke kena neb..melalak weh..nak bersilat pegang budak ni..haha nk gelak ada sedih pun ada..offer Didi n Friends pun dah x laku dah time ni....tahan ckit ye sayang..nanti cepat baik..huhu memang hati kena kental pegang anak time tgh kena neb ni...

Settle Neb..dr. cek lagi sekali  n prescribed ubat n antibiotik....u know what...clinic ni charge RM 15.00 je for Nebulizer...murah gile..padahal aku da standby puluh-puluh da sebab x taw standard charges for nebulizer...check bill kat bawah ni =)
Kuar je klinik baru la sedar tiga2 dah lapar tahap starvation haha..singgah KFC jap breakfast..tgh2 mkn x alih Hana nangis..poo poo rupanya...time tukar pampers tu aku perasan poo poo dia kaler Ijau..normally kaler Itam...maybe effect nebulizer tadi kahak terus keluar...hebat weeeh!

I think nebulizer tu memang the best remedy for her..after a few days makan ubat..batuk dia slowly hilang..dah xde dah kahak2 sume...syukur sangat..actually aku pernah baca mcm2 tips org share kat FB utk ilangkan kahak baby..guna minyak kapak la, bawang putih la..daun sireh la..but aku ni x berani pulak nak mencuba..takot jadi lain plak..kang x pasal2 kena silat dgn Hana..hahaha...
Muka happy bila da baik..alhamdulillah..=)
Apapun i will never forget this as her first neb experience haha..byeeee~~~~~