Sgmt

Sgmt

Friday, 5 January 2018

My View on ASB Online

Bulan berapa ntah aritu aku g RHB bank sebab nak bayar GST utk company..alang2 dah sampai bank tu..aku queue la sekali ingat nak update balance kat buku ASB aku n Hana...tup tup officer tu kata " Skrg dah x pakai buku dik, sume online je"..alamak..then aku tanya.."So cane saya nk check investment balance??"...bank officer tu then cakap "Xpe, saya boleh buatkan online access..tapi utk akaun Mak je la (Hana x leh =P), isi borang ni, update phone number and email"..So akupun dengan obidient nye isi...before cabut..officer tu printkan statement balance aku n Hana yg dia access online tu...

Sampai2 je ofis dengan pantas nye aku try register kat https://www.myasnb.com.my/
sekali dia kata no. tepon belum dikemaskini..hmmm maybe bank officer tu lum update kat ASB kot..ye lah x sampai sejam aku submit form kat bank...esok la aku try lagi...

So esoknya aku try register..haaa this time dah ok..phone number updated..lepas set username and pword...aku berjaya login! yeah..aku browse-browse la ckit...hmm x byk sgt function pun ASB online ni..aku just bole check balance..print annual and divident statement..wat additional investment..tu je la...withdrawal to bank account x bole lak LOL (Tapi bagus gak x bole keluar..selamat ckit investment i haha)..at that moment aku rase...hmm ok la kot..lagi senang check balance every month..kalau ada investment topup yang x masuk..bole la alert ASB cepat2...before this kalau nak check balance memang kena gigih beratur kat Pos office/bank..u know la Pos office..sempat bertapa nk tgu nombor kita haha..

Then lepas dah logout tu..lama gak aku x login balik..dekat 2 minggu gak..then bila login balik..aku perasan something different..(x sure la pulak kalau previously dah ada tp aku x perasan huhu)..dah ada link Akaun Bijak/Remaja which bila aku tekan..dia link dengan akaun balance Hana! Maybe sebab masa mula2 bukak akaun ASB Hana dulu..aku letak nama aku as penjaga...yeah..i think this is good...da bole check investment balance Hana..view dividend..topup investment pun bole...i like!

Hehe..aku rasa ok gak la ASB Online ni...da zaman moden kan..ASB mesti la kena up to date jugak..kalau dulu nak check dividend..aku mesti check dekat2 bulan Mac/April sebab January ramai gile org nk check..skrg..haha awal2 pagi 2 Jan aritu aku check thru ASB Online je...huhu alhamdulillah ada la return ckit even x byk..Hana baru first year invest..so dividen dia dalam puluh2 je =P..target nak continue save utk dia sampai umur dia 17 thn..at least nk masuk U..dah ada modal..x payah nk pinjam PTPTN..insya allah..

Tapi kan..byk gak aku terbaca komen2 negatif org post pasal ASB online ni..kat FB page ASNB sendiri...disebabkan malas nk screen shot n edit profile yg komen tu..so aku retype balik komen2 yang aku ingat hahaha gigih seh..

Abg X : Mohon ASB consider balik untuk gunakan buku simpanan..kesian kat org2 tua kat kawasan pedalaman yg xde internet access tu...
Aku agak agree dgn komen Abg X...Malaysia ni bukannye nationwide ada internet access... kawasan pedalaman tu mesti akan ada problem...aku rasa ASB kena consider turun padang kat kawasan2 pedalaman yg byk unit holder utk assist..or at least bukak kaunter penerangan la...u must value your investor x kira la kawasan bandar ke luar bandar...

Kakak Y : ASB online x byk function pun..baik guna buku balik
Come on..Its an investment portal..bukan nye online banking yg bole topup n shopping bagai LOL..plus baru launch lak tu..bagi la dia masa utk improve..kang dia post NAV value hari2 kang kita pulak yg x paham..

Makcik B : Since tau da x bole guna buku..akak da kuarkan dah sume duit kat ASB..baik simpan sendiri jer...
Adeh..ini pun another faceplam...tau la dividen ASB tu x ciput jer..but simpan sendiri lagi byk risk..akan ada tendency utk asik amik je duit tu since da depan mata..kalau kena rompak lagi la haru biru...Come on! Give it a try first..

Pak Cik Z : Online ni semua x selamat..ada karang duit kena rembat 
I've got no comments on this huhu X sure la pakcik ni still ada EPF ke x..agak2 dia tau x EPF pun dah online skrg..LOL

Overall i think kalau bole pandai guna FB..Insta..xde masalah pun guna ASB Online ni...for mak ayah kita yg x reti..kita as anak2 la kena ajarkan..or at least buatkan access and bg kat diaorg transaction detail every month..x ke bole jadi Anak Soleh and Solehah gitu huhu...

Da bole simpan dah buku ni..10 tahun lagi mesti bole masuk Arkib Negara huhu

Tuesday, 26 December 2017

Batuk

For past few weeks, Hana kena a bit batuk and flu..x sure dia dapat dari mana sebab at the same time Mama dia ni pun batuk and selsema jugak..haha it could be Hana bawak virus or Mama yang bawak virus..n yg co-incident nye..dua2 batuk berkahak..iyek iyek...to be honest aku sgt x suke batuk mcm ni sebab geli hahaha..plus i am really x reti nk buang..hembus2 kat hidung je..

But worst still..baby lagi x reti buang weh..kesian Hana..ubat batuk dah dkt sebotol abes but batuk dia still x ok due to the appearance of the phelgm.  Aku notice each time dia bgn tido, sound batuk dia tu lain mcm and she got sound breathing..but as a mom aku continue jugak ubat to see whether her condition improved the next fews days...

After that next few days kitaorg balik Johor to visit my parents..still..Hana x baik2 gak..n this time its getting worse sebab each time bgn tido dia mcm kena breathing discomfort sebab kahak tu..so..bgn pagi je melalak lalak lah dia...refuse milk..refuse people..tantrum sebab kahak..adehhh..pening dah mak ayah dia ni..
Beli Basilic Nasal Aspirator as an attempt to sedut sendiri..haha memang x la..Hana nampak benda ni dari jauh dah melalak..burn investment Mama 30 inggit LOL
So, satu pagi time dia asik melalak tu..husband n i decide nk cari klinik utk sedut kuar kahak tu..dgn tiga2 x mandi n x breakfast nye terus kuar bandar Kota Tinggi sebab nk g klinik..kitaorg decide nk g Poliklinik Penawar..sebab dah pernah pergi dulu and we know this clinic operate 24 hours..sampai je klinik dalam pukul 8 lebih gitu sekali nurse cakap "Dr. sampai pukul 9 ye"..both of us were like..wadehek..ini kan Klinik 24 Jam..hampeh tul..

Disebabkan bengang..my motherhood instinct told me..come on! g cari klinik lain la..  So i told Husband..pegang Hana..let me find other clinic...aku pun drive cari klinik lain....sebagai anak jati kota tinggi aku konfiden masa tu dapat jumpa klinik yang bukak pagi2 ni...but the journey wasn't that easy...we went to a few clinics and ended up as follows.....

Klinik Kausar - Operate for Sunat je dat day
Klinik Moiz - Tutup lagi
Klinik Razak  - Pun tutup lagi
Klinik Keluarga - Dah Pindah! - Signage pun dah xde

Walaweh..aku rasa da bole remove dah status anak jati koti tinggi tu LOL..then Husband cakap why not round area Econsave Taman Daiman Jaya pulak...mana tau ada clinic kat ctu...n to my surprise..we found one clinic there..Klinik APM Kota Tinggi namanye...hebat laki i!

Klinik ni barulah truly 24 Jam...sebab dah ada Doctor n ramai patient dah..went to the registration but the Misi kata..cni xde sedut kahak kak..kita cuma ada sedut gas utk cairkan kahak a.k.a Nebulizer...hmmm bolehlah dik..asal kahak tu lenyap selamanya..haha...

Sib baik x ramai patient sangat so cepatla dapat jumpa Dr..lepas dr. check a bit dada n tekak..Dr. cakap kahak tu berkumpul kat paru-paru so baby x bole breath comfortably..n Hana punye tonsil pun ada bengkak ckit...dia suggest Neb utk cairkan kahak so nanti kahak tu akan keluar melalui digestion system...Neb pun dia suggest 2 kali..so mlm before tido Hana kena lagi g klinik untuk Neb lagi sekali...
Haaa ni la muke kena neb..melalak weh..nak bersilat pegang budak ni..haha nk gelak ada sedih pun ada..offer Didi n Friends pun dah x laku dah time ni....tahan ckit ye sayang..nanti cepat baik..huhu memang hati kena kental pegang anak time tgh kena neb ni...

Settle Neb..dr. cek lagi sekali  n prescribed ubat n antibiotik....u know what...clinic ni charge RM 15.00 je for Nebulizer...murah gile..padahal aku da standby puluh-puluh da sebab x taw standard charges for nebulizer...check bill kat bawah ni =)
Kuar je klinik baru la sedar tiga2 dah lapar tahap starvation haha..singgah KFC jap breakfast..tgh2 mkn x alih Hana nangis..poo poo rupanya...time tukar pampers tu aku perasan poo poo dia kaler Ijau..normally kaler Itam...maybe effect nebulizer tadi kahak terus keluar...hebat weeeh!

I think nebulizer tu memang the best remedy for her..after a few days makan ubat..batuk dia slowly hilang..dah xde dah kahak2 sume...syukur sangat..actually aku pernah baca mcm2 tips org share kat FB utk ilangkan kahak baby..guna minyak kapak la, bawang putih la..daun sireh la..but aku ni x berani pulak nak mencuba..takot jadi lain plak..kang x pasal2 kena silat dgn Hana..hahaha...
Muka happy bila da baik..alhamdulillah..=)
Apapun i will never forget this as her first neb experience haha..byeeee~~~~~


Thursday, 14 December 2017

Gift Exchange Story =P

Sempena Xmas and Year End, every year dept aku akan organize gift exchange…tahun lepas is the first year aku join. Punyela excited hahatapi hadiah tahun lepas agak disappointing lol.
Last Year
What I Give : Queen Bedsheet Floral Design (Beli kat Tesco time tgh less J)
What I Get : Tupperware L (xde box, wrap gitu aje)
Haha..bukan x bersyukur..but come on…killjoy betul la bagi Tupperware…maybe bukan rezeki I dapat gift yg fancy fancy ckit..Throwback ckit tahun lepas J
So this year again the same event…but sadly aku x dapat nak g beli hadiah sendiri sebab masa tu kat kampong and x dapat nk kuar g kota sebab Hana x sihat..tido je dia..terpaksa la kirim kat akak aku g beli hadiah..
Awal2 pesan kat dia..beli la mug ke apa ke yang murah2 je taw..Haha (Maybe still bengang sebab dapat Tupperware je last year)..Sekali akak aku wassap
Haha dia siap tolong balutkan lagi..Nampak bebeno dia yang terlebih excited nyeee..plus x payah bayar lak tu hehe tq Pizaaa..murah rezeki ko J
Sampai je ofis terus pas hadiah kat committee…sebelum tu sempat sembur sembur ckit hopefully dapat hadiah yang semenggah ckit haha
Lepas settle sesi speech by Director, kita pun cabut la no..aku dapat no. 12…then bermula la sesi membukak hadiah..jeng jeng jengggg….

 

Memula ingat kan Mug,,,bila bukak kotak Nampak kain ingatkan tudung..finally rupanya aku dapat Cushion Cover (Avon mari) hahahaha…ok la..nice jugak..bole terus tukar cover bantal aku yang da buruk bebeno tu
Thanks pada yang memberi dan buat gift exChange ni semenggah ckit tahun ni untuk aku hahaha..next year nak bg apa pulak ek ?????

Monday, 27 November 2017

Back to Blogger

Out of the blue suddenly feels like writing back to blogger.  Wonder why? Sebab
aku rasa agak serabut dgn social media skrg lol..thought of deleting FB sometimes but sayang pulak dekat gambar2 and memories time study dulu  although Idon’t share all of them online..so niat nak delete FB tu terpaksa dibatalkan J
 
Then I continue la jadi ghost user haha..update status I think very seldom itupun
kalau rajin..wat I did with FB is just to like posts, share resepi, share parenting
tips..news (valid one from valid source only), share positive quotes, follow k-pop
news lol..itu je la..no more uploading pictures..the reasons y is sebab aku da
gemok!
 
Hehe dulu rajin gak upload gambar masa first time dapat baby..biasa la first time
mum..but lama2 husband cakap there is more harm than benefits..i think
everyone knows that nowadays byk pedofil yang bersembunyi di socmedia and
copy gmbr2 infants n toddlers to fullfil their filthy deeds..hiii scary kan? So sbg
seorg isteri yg taat (ceewah) memang da x upload dah kat FB..upload pun kat
IG yg followers x berapa ramai tuh..itupun followers yg kita kenal jer..
 
Other things dat made me feel serabut is fb adds / post yg promote barang..i
know that some ppl use FB / IG as source of income and I respect that..but
what I cannot take is iklan mcm Ubat Kuat, Putih, Tinggi, Flawless, Susu
banyak, Husband x pandang lain bla bla bla..seriously annoying =P.. Sorry la kalau
I have to unfollow few of my friends because of this kind of adds..

Ada jugak aku unfollow few friends sebab I think they are really oversharing 
their life lol..cth hari2 post pasal anak/husband..xpun hari2 post pasal car 
they are driving..n some hari2 post pasal bisnes or their career yg they think 
bestest in the world…so end utk mengurangkan risiko terngumpat n iri hati..
aku pun unfollow mereka-mereka sekalian
 
I think wat our society need to learn while using social media is moderation when
it come to sharing things…coz some ppl really dunno how to stop.  Cant imagine
for future generation sbb generation skrg pun teruk dah..no wonder some kids
at very young age dah jadi gadget addicts, one of the reasons is parents really
into social media n all the time pegang handphone..my advice is once da ada
anak tu..kurangkanlah pegang phone..focus your attention to them.

Haaa panjang da bebel..last but not least I really hope my friends yg muslim stop
praying on fb as well. Please, if u have worries of problem, pray it directly to Allah
ok..Mack Zuckerberg x leh wat pape..

Picture Credit to Pinterest